AMILA GADŽUN ZA CH: “NADAMO SE DA ĆE PRIHVATITI KRIVICU. SVI KOJI SU KRIVI ŠTO SU NAM ODUZELI DŽENU NEKA BUDU OŠTRIJE KAŽNJENI”

Region

U Kantonalnom sudu u Sarajevu za sutra je zakazano ročište na kojem će se troje ljekara, optuženih za smrt dvoipogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja, izjasniti o krivnji. Suad Rožajac optužen je za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi i krivično djelo nesavjesno liječenje, dok su Nina Jovanović i Jasmina Halimić optužene za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Džena Gadžun preminula je 14. novembra 2021. godine, šest dana nakon operacije izvedene u privatnoj stomatološkoj ordinaciji “Bejtović” u Sarajevu.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo preuzelo je slučaj i provodile su se istražne radnje protiv tri osobe. Dr. Benjamin Bejtović, u čijoj ordinaciji je obavljena operacija, nije obuhvaćen optužnicom.

Majkom malene Džene koja je otvorila svoju dušu i emotivno odgovorila na pitanja novinara portala Crna-Hronika.

Kad su nam advokati javili da je sutra ročište, emocije su se potpuno izmiješale, suze su mi odmah krenule na oči prvo mi je drago bilo što smo dogurali i izdržali do tog dijela jer cilj nam je da svi koji su bilo kojim dijelom krivi što su nam oduzeli Dženu što oštrije budu kažnjeni, ali se javila i ljutnja i tuga zbog cijele situacije što je morali doći do toga.

Sav ovaj period koliko traje borba jako je težak. Svaki korak vezan za ovaj slučaj svaka riječ vrati nas ponovo na početak i onu scenu kad smo počeli gubiti našu Dženu. Već tada ispred ordinacije Benjamina Bejtovića kada se pojavila Hitna pomoć, ljudi, doktori sve je to jedan veliki šok. Pored boli koju proživljavamo tu je i jedna psihička borba.

Moje očekivanja je da Sud bude pravedan a oni koji budu krivi svoju krivicu prihvate i shvate da ne mogu raditi i igrati se s našim životima onako kako oni hoće.

Najviše sam razočarana u cijeli ovaj zdravstveni sistem, u sve one koji rade nepravilno u njemu i sami dopuštaju da nam se dešavaju ovakvi gubitci. SVE DOK NE SHVATE DA JE SISTEM TAJ KOJI NAS UBIJA TEŠKO ĆE SE IŠTA PROMJENITI.

Ali i pored ovog zakazanog sistema mi ćemo vjerovati da postoji neko u ovoj državi pravedan i vjerovat ćemo u pravdu samo tako možemo uspjeti…

Svim roditeljima poručila bih da dobro otvore oči, detaljno provjere ljekare i ordinacije posebno privatne prije nego odvedu djecu. Da se raspitaju o anesteziologu koji daje anesteziju količini i vrsti anestezije.

Ovo sve je ostavilo veliku i duboku traumu na naše živote, na živote naših sinova. Kao i nepovjerenje u ljekare i zdravstvene ustanove.” – izjavila je Amila Gadžun za portal Crna-Hronika.

crna.hronika.info