SRBIJA IMA NAJBOLJEG FILOZOFA NA SVETU I TO ZVANIČNO! Dimitrije (17) iz Niša sa zlatom oko vrata vratio se sa međunarodnog takmičenja u Grčkoj

Region

Srbija ima najboljeg mladog filozofa na svetu! To je Dimitrije Golubović (17), učenik trećeg razreda gimnazije “Bora Stanković” iz Niša koji je osvojio zlatnu medalju na upravo završenoj Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi IPO 2023 u Grčkoj. Dimitrije je prvo pobedio na državnom takmičenju u Požarevcu, čime se kvalifikovao za prestižnu svetsku filozofsku smotru. U Grčkoj je njegov filozofski esej na engleskom jeziku, po oceni stručnog žirija, proglašen najboljim u konkurenciji 103 takmičara iz 49 zemalja!

Postoji pet kriterijuma koji su se ocenjivali. To su argumentacija, filozofska potpora, originalnost, struktura eseja i za sam kraj – odgovaranje na temu na pravi način. Ja sam imao temu koja se bavila subjektivnoću moralne percepcije, to je zapravo bio jedan Hjumov citat. Izrada je trajala četiri sata. Imao sam tremu kada sam počeo da pišem jer je konkurencija bila stvarno neverovatna. Ali, kada sam napisao prvu stranicu, trema je nestala – poverava se Dimitrije za “Blic”.

Kada je završio pisanje rada verovao je da može da osvoj počasnu diplomu koju dobija petnaestak dece, što je već veliki uspeh.

Nadao se diplomi, osvojio zlato
– Bio je to najbolji esej koji sam napisao u životu, zaista sam dao sve od sebe. Kada nije mojeg imena bilo među počasnim diplomama, znao sam da sam osvojio medalju. Kada sam shvatio da nisam ni među bronzanim, ni među srebrnim medaljama, pomislio sam da sam osvojio zlato i nisam mogao da verujem. Kada sam čuo svoje ime – bio je to nestvaran osećaj. Znate, ja sam se pripremao za to zlato, ali kada se to zaista desi, to je neverovatno. Zlato na svetskoj olimpijadi je previše daleko i kada to bude ostvareno izgleda neverovatno, još nisam u potpunosti svestan da sam osvojio prvo mesto – priča Dimitrije za “Blic”.

Odrastao uz filozofske knjige
Zanimljivo je to da on pohađa treći razred gimnazije u odeljenju posebno nadarenih za informatiku i da u nastavi uopšte nema filozofiju. Ali, I za to postoji objašnjenje: ljubav prema ovoj nauci stekao je kraj majke koja je profesor filozofije.

Odrastao sam uz ogroman broj filozofskih knjiga, bio sam okružen tim tekstovima, mogao sam da ih viđam, da ih čitam. Imao sam priliku i da pitam majku da mi objasni sve šta me je interesovalo. Mnogo je bitno imati nekog da vas usmerava. Za filozofiju je potrebno vreme, potrebno je prvo osetiti duh vremena o kojem je neki filozof pisao a onda sve termine koje je on koristio… Kroz osnovnu školu, i dosadašnja takmičenja, sve se to nekako sada sleglo na pravi način – veli Dimitrije.

Informatika pomaže u filozofiji

On ne krije da mu je filozofija životna ljubav i da namerava da je studira posle srednje škole, iako je, očigledno nadaren i za matematiku.

– Svakako planiram da studiram filozofiju, ali mi je velika ljubav i književnost, voleo bih da pišem, imam ideje za neka dela na kojima radim. Voleo bih nekako da se bavim i jednim i drugim. Znanje iz programiranja koje stičem u školi je veoma praktično. Osim toga, informatički smer dosta razvija logičko razmišljanje i to mi je mnogo pomoglo u pisanju eseja jer je to išlo lakše i prirodnije upravo zbog logičkog razmišljanja koje se razvija u IT smeru. Mnogo je lepo kada neko kroz programiranje i matematiku nauči logičko razmišljanje – kaže Dimitrije.

Kant omiljeni filozof
Talentovani učenik otkriva i ko mu je omiljeni filozof.

Dimitrije kaže da mu je Kant omiljeni filozof

– Omiljeni filozof mi je Kant. On je neko ko ujedinjuje filozofiju, ko ujedinjuje ranije filozofske škole, ko gura filozofiju napred, čini neverovatan korak, ima razmišljanje i argumentaciju koja zaista menjaju način gledanja na filozofiju i svet. On mi je najviše značio prilikom priprema jer njegove citate, misli i ideje sve sam ugradio u ovaj esej. Čitanje Kanta I znanje njegovih misli može mnogo da pomogne u argumentaciji – priča Dimitrije.

Treće zlato za Srbiju od 2017.
Dimitrije je medalju posvetio Srbiji, Nišu I svima koji su ga podržavali.

– Srbija ima jaku filozofsku školu. Nama je ovo od 2017.godine treća zlatna medalja. To je neverovatno. Niš kao grad ima tri medalje, dve zlatne I jednu srebrnu. Meni je bilo drago što sam mogao da dopunim tu kolekciju što sam mogao da donesem medalju i školi, i gradu, i zemlji i svima koji su verovali u mene – kaže on.

Vanserijski talenat, filozofiju još nema kao predmet

Profesorka filozofije Tijana Đergović – Antić, koja je Dimitriju bila mentor, kaže da je Dimitrije vanserijski talent.

Dimitrije još nema predmet filozofiju u nastavi, imaće je tek sledeće godine ali je filozofiju zavoleo kraj majke koja je profesor filozofije. On je vanserijski talenat. Njegovi filozofski eseji koje sam čitala prošle i ove godine pokazuju napredak koji je ostvario. On je svoju filozofsku misao, kao što i nagrada sa ovog takmičenja kaže, doveo do zlata. Sama nagrada govori o njegovom napretku i uspehu – kaže Đergović-Antić. Dimitrije je u školi angažovan u više sekcija.

– Debatna sekcija koju ja vodim je jedna od njih. Bibliotekarska sekcija je druga, mislim da je i u glumačkoj. Uvek je angažovan u svim svečanostima na nivou škole. Jedan svestrani momak, zainteresovan za svet oko sebe, kaže profesorka.

Srbiju je na takmičenju u Grčkoj predstavljao i učenik Nikola Petrović iz gimnazije u Valjevu.

blic.rs