Svi su mi govorili “Jadnica, ostavio je muž” – A ja kažem „Pobjednica, spasila se budale“

Zanimljivosti

Svaki završetak označava početak nečeg novog, a svaki raskid donosi sa sobom važne lekcije koje nas vode ka srećnijim putevima u budućim vezama.

Nema potrebe padati u očaj zbog završetka jednog poglavlja u životu, jer svako novo poglavlje ima potencijal da bude bolje i ispunjavajuće – ako smo dovoljno mudri da prepoznamo šta treba da promijenimo. Baš kao i ja, i ja sam bila ta osoba koja je bila metom negativnih komentara i sažaljenja.

Prolazila sam kroz period kada su me okolina i društvo gledali sa osudom, optužujući me da sam bila loša supruga, da nisam umjela očuvati svoj brak ili da nisam uspijevala kao domaćica. Međutim, nisu me nazivali samo tim imenima, već su me i sažaljevali.

Dvije stvari su posebno teške za ženu: osjećati se obezvrijeđenom ili biti predmetom sažaljenja. Međutim, žene posjeduju ogromnu unutarnju snagu i sposobnost da se izbore sa svim preprekama. Naša snaga ne treba da izaziva sažaljenje, već inspiraciju drugima. To je potencijal svake žene. Svaka negativna situacija, svaka povreda, svaka izdaja, može se koristiti kao gorivo za rast i postizanje boljeg sebe, kao i izazov svima koji nas ne cijene.

Moja lična priča odražava istu borbu. Nakon 20 godina braka, suprug me napustio zbog druge žene i zamolio me da napustim naš dom, a sa sobom povedem i našu 16-godišnju kćerku. Bez obzira na bol koja me obuzimala i svu tužnu stvarnost koju sam morala prihvatiti, uspjela sam se izdignuti i reći “Dobro, otići ću i više me nikada nećeš vidjeti.”

Pronašla sam stan za mene i svoju kćerku, i započela novi život. Iako su me ljudi ogovarali, nazivali jadnicom, rastavljenicom, udovicom, samo jedno ih je zaustavilo: moj osmijeh, moja promjena izgleda i nepokolebljiva snaga. Umjesto da potonem u tugu, izabrala sam biti pobijednica i spasiti sebe od situacije koja me je sputavala.

Moj osmijeh je postao moje oružje, a pozitivne promjene u mom izgledu odražavale su moju unutarnju snagu. Mnogi su bili začuđeni mojom pozitivnošću i snagom, kao da su željeli da ostanem u tami svoje patnje. No, svakog dana sam izgledala sve bolje i bolje. Dotjerala sam se, stavila omiljeni ruž na usne i osjećala se svježe s mirisom skupocjenog parfema.

Izlazila sam van da zasijam, da pokažem svijetu da moj osmijeh i snaga nadjačavaju sve prepreke. Moja želja je bila da budem inspiracija za druge žene koje prolaze kroz slične situacije. Želim im pokazati da odlazak jednog muškarca ne znači kraj života žene, već novi početak, prilika za rast i ljepšu budućnost.

svezazenu.net