Riječanka Ana je pobijedila limfom: ‘Mjesecima sam bila nepokretna, a suprug mi je okrenuo leđa. Kći mi se bojala prići’

Zanimljivosti

Riječanka je mjesecima bila nepokretna, te je istovremeno proživljavala i obiteljsku dramu. Njezin ju je suprug napustio jer se, kaže, nije mogao nositi s cijelom situacijom. Sada kada je pobijedila bolest, Ana ističe da je psihički jača i da u njezinom životu više nema mjesta za ništa i nikog tko je toksičan

Mladoj majci iz Rijeke, Ani Selmić, prije dvije su godine život promijenile riječi koje nitko ne želi čuti i od tada je proživjela ono što neki ne prožive u cijelom životu.

Teško je opisati šok koji ju je obuzeo kad je saznala da boluje od limfoma, vrste raka krvi. U trenutku dijagnoze njezina je kći imala samo godinu i pol.

“Sjećam se kako sam se u tom trenutku osjećala prestrašeno, zabrinuto i tužno”, ispričala je za Ženu.hr.

Prije dijagnoze živjela je uobičajenim životom. Radila je, uživala u hobijima i majčinskim obavezama, a stvari su krenule nizbrdo u proljeće 2021. kad je prvi put osjetila snažne bolove u kičmi. Na hitnoj su joj isprva prepisali tablete protiv bolova koje je uzimala dva mjeseca. Olakšanje je pokušala pronaći i uz injekcije koje su pomogle samo nakratko.

Tijekom idućeg posjeta hitnoj, nalaz krvi je bio loš. Isprva se nije znala dijagnoza, no liječnici su predviđali da će morati na operaciju kičme i pluća. Nakon što je operirana, shvatila je da ne može ustati na noge i puno je kašljala zbog čega joj je trebala maska za kisik.

Tijekom operacije liječnici su pronašli i uklonili tumorsku tvorbu koja je oštetila leđnu moždinu što je bio razlog trenutačne nepokretnosti.

Ipak, uz fizikalnu terapiju i vježbe sve je trebalo krenuti na bolje i liječnici su prognozirali da će postepeno dobiti osjet u nogama.

“No, nepokretna sam bila 8 mjeseci. Nisam baš ništa mogla sama. Tada su mi rekli dijagnozu te su me hematolozi uputili u to kako će izgledati liječenje od raka – čekalo me 6 ciklusa kemoterapije”, prisjetila se.

Pred njom je bila ogromna planina i vjerojatno najvažnija bitka – bitka za vlastiti život, a Ana u međuvremenu nije klonula.

Priznaje da je bila glavna zabavljačica na odjelu u bolnici. “Znala sam pjevati što je veselilo druge pacijente, a osoblje bolnice me opominjalo da ne budem preglasna”, govori i dodaje da je tijekom boravka u bolnici bilo i suza kao i dana kad je teško prihvaćala da je prikovana za krevet.

Zatim su uslijedile kemoterapije, a nakon svakog ciklusa borila se i sa sepsom.

danas.hr