Doček košarkaša: Veče i scene za pamćenje, Boriša Simanić i Novak Đoković u suzama na balkonu, narod im skandira! /VIDEO/

Region

Košarkaška reprezentacija Srbije se sa Svetskog prvenstva vratila sa srebrnom medaljom, a tim povodom će danas biti upriličen doček. Izabranici Svetislava Pešića će na balkon Starog dvora izaći u 20 časova, a ovaj kao i događaje koji prethode možete da pratite uživo putem bloga Sportala.

20.15 – Za kraj je govorio i najbolji teniser sveta ikada Novak Đoković.

21.12 – Aleksa Avramović se zahvalio svima na sjajnoj podršci.

– U grudima je vatra- Ovaj osećaj ću čuvati zauvek u srcu, i ja i svi ovi momci. Hvala puno svima koji su došli, hvala Noletu, hvala Boriši, hvala svima.

Tokom Svetskog prvenstva saznali smo i da za njega nije bilo odmora niti malo.

– Treniram uvek isto, istim intenzitetom. Za ovo leto sam se spremao isto kao i za svako prethodno. Ja sebe dajem maksimalno u svemu što radim i mislim da je to najbitnije. Hvala svima, živela Srbija i slava Bogu – završio je košarkaš Partizana

21.09 – Posle Jovića, govorio je i selektor Pešić.

21.06 – Stefan Jović je bio kratak i poručio:

– Ovo je stvarno nešto neverovatno, što doživljavamo sa Novakom i sa basketašima. Ovako nešto nije viđeno. Hvala ljudima koji su došli da nas podrže, ovo je bilo za vas.

Potom se osvrnuo i na svu podršku koju su imali od Novaka Đokovića, koji je tu sa suprugom Jelenom.

– Znači nam uvek kada je najbolji sportista sveta uz nas, da nam pruža podršku i da idemo njegovim stopama i da se sledeće godine vratimo sa medaljom.

Srbija je postala prava porodica na nedavno završenom Svetskom prvenstvu.

Sve nedaće koje su nas zadesile u Manili su učinile da postanemo kao porodica i to su svi osetili i videli.

21.02 – A onda je usledila svima dobro poznata košarkaška pesma – “Igraj i pobedi”.

20.59 – Usledila je pesma “Veseli se srpski rode”.

20.55 – Đoković se potom obratio svim prisutnima, a onda je u jednom momentu poveo skandiranje u čast Boriše Simanića i svega kroz šta je prošao.

Boriša je još jednom pozdravio masu sa suzama u očima.

Dobro veče Srbijo, dobro veče Beograde. Hvala vam što ste došli u ovolikom broju. Retki su trenuci kada se ostaje bez reči, a ovo je jedan od njih. Pre svega želim da čestitam našim šampionima basketašima i košarkašima, ne samo sada, već kroz istoriju. Hvala im što su prihvatili da budem deo ovog slavlja i da se družimo zajedno. Ovo je ostvarenje dečačkog sna za mene. Ja sam kao mnogi iz moje generacije bio tu gde ste vi i u masi slavio uspehe odojkaša, vaterpolista, košarkaša. Ovo je za mene velika čast, ovo je neprocenljivo i ovo se definitivno nikada neće desiti, ovaj osećaj se nikada neće ponoviti. Stojim ovde sa sjajnim sportistima, a pre svega dobrim ljudima, sa kojima imam prijateljski ovde. Rekao sam im malopre da sam i ja osetio njihovu slogu i taj momenat ljudskosti,.. Boriša je heroj nacije i zaslužuje da mu svi skandirate. Boriša, Boriša, Boriša… Ljudi, hvala vam od srca i završiću sa ovim. Previše toga imam da kažem, a ne želim da budem ovde sa vama sa mikrofonom već da slavimo. Završiću samo sledećom rečenicom: nijedna nacija nema kao mi, živela Srbija!

Novak Đoković

20.50 – Na balkon je izašao i najbolji teniser svih vremena Novak Đoković i to sa trofejom osvojenim na US Openu.

Usledio je gromoglasan aplauz i skandiranje “Nole, Nole”, a onda se srpski as i rasplakao.

20.46 – “Beogradski sindikat” izvodi još jednu numeru – “Nole”.

20.43 – Puštena je potom numera uz koju je naš nacionalni tim proslavio svaku pobedu na Svetskom prvenstvu u Manili – “Freed from desire”.

20.42 – Posle Pešića, mikrofon je stigao do Alekse Avramovića.

Veliko poštovanje za sve vas koji ste došli. Velika je čast bila igrati za reprezentaciji i konačno vidimo plodove onoga što smo radili. Hvala vam za sve, volimo vas sve. Ne mogu da ne pomenem Borišu, on nas je ujedinio i dao je mnogo više za Srbiju od nas. Hvala vam svima, živela Srbija i slava Bogu.

Aleksa Avramović

20.40 – Naciji se prvo obratio selektor Pešić

Dobro veče svima, lepo vas je ovako videti. Počastvovani smo da ste došli, pitam se da li smo zaslužili da vas bude u ovako velikom broju. Želim jednu stvar da vam kažem, što vi niste, a mi jesmo osetili. Mi smo osetili da ste vi sa nama čak i tamo u Manili. Hvala vam puno i živela Srbija.

Svetislav Pešić

20.37 – Izašli su košarkaši i to sledećim redosledom: Filip Petrušev, Nikola Jović, Vanja Marinković, Ognjen Dobrić, Dušan Ristić, Marko Gudurić, Stefan Jović, Dejan Davidovac, Aleksa Avramović, Nikola Milutinov, Boriša Simanić i na kraju Bogdan Bogdanović.

Gromoglasnim aplauzom pozdravljeni su svi košarkaši, ali je najviše ovacija i skandiranje dobio Boriša Simanić.

20.33 – Na red su došli košarkaši i rukovodstvo Saveza.
Prvo je izašao predsednik Predrag Danilović, a onda redom generalni sekretar Zlatko Bolić, potpredsednik za mušku košarku Milenko Tepić, kondicioni trener Marko Stanojević, doktor Milan Mirković, ekonom Jovica Aničić, PR muške reprezentacije Ivan Ivković, tim menadžer reprezentacije Nebojša Ilić, fizioterapeut Veljko Nikolić, fizioterapeut Dušan Sarić, fizioterapeut Dušan popović, kondicioni trener Stefan Radojičić, kondicioni trener Peđa Sretenović, pomoćni trener Ognjan Stojaković, pomoćni trener Nenad Jakovljević, pomoćni trener Marko Marinović, pomoćni trener Saša Kosović, pomoćni trener Oliver Kostić i na kraju selektor košarkaške reprezentacije Svetislav Kari Pešić

20.30 – Beogradski sindikat će izvesti još jednu numeru – “Mi smo ta ekipa”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sportal.rs (@sportal_srbija)

20.28 – Na balkon su prvo izašli članovi stručnog štaba basketaša, a onda i naši zlatni momci, koji su u Jerusalimu osvojili šampionsku titulu, a onda se naciji obratio Strahinja Stojačić.

Dobro veče Srbijo! Hvala vam što ste došli u ovolikom broju i zaista je čast braniti boje Srbije. Živela Srbija!

Strahinja Stojačić

20.23 – Na balkonu su i članovi grupe “Beogradski sindikat”, koji će izvesti dobro poznatu numeru “Balada disidenta”.

20.20 – Dečiji hor “Čarolija” izvodi himnu republike Srbije “Bože pravde”.

20.17 – Novak Đoković se priključio košarkašima! Srdačno su se Nole i Aleksa Avramović pozdravili, a onda i popričali.

Sjajan gest najboljeg tenisera ikada – pojavio se u zvaničnoj majici Košarkaškog saveza Srbije.

20.15 – Neverovatna atmosfera ispred Skupštine. Masa je sjajno raspoložena i jedva čeka da vidi naše heroje.

20.10 – Čeka se i dalje izlazak košarkaša na balkon, ispred Skupštine grada Beograda ima oko 20.000 ljudi.

Na dočeku će biti i basketaši Srbije, koji su osvojili zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Jerusalimu.

19.30 – Završen je prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Bogdanović: Najbolja ekipa sa kojom sam sarađivao

Kapiten reprezentacije Srbije Bogdan Bogdanović je na svečanom prijemu kod predsednika Aleksandra Vučića rekao:

Hvala predsedniče što ste nas dočekali i hvala svima što ste nas dočekali u ovolikom broju. Ne znam šta bih rekao posle svih vas, nisam ja baš neki govornik, tu sam da radim svoj posao. Podelio bih sa vama to što smo doživeli tamo. Ovo je sjajna grupa, možda i najbolja grupa sa kojom sam sarađivao. Bila mi je čast kao kapitenu da predvodim ove momke i stvarno sam svima zahvalan na tome. Samo mi znamo kroz šta smo prošli, hvala svima vama što ste bili deo toga – istakao je Bogdan Bogdanović, a potom i predsedniku Aleksandru Vučiću uručio potpisanu loptu.

18.53 – Košarkaši se okupljaju pred doček, zanimljiva scena desila se pošto je stigla torta:

Košarkaši Srbije kasno sinoć su doputovali iz Manile u Beograd, a večeras će im biti upriličen svečani doček na čuvenom balkonu gradske skupštine. Ovim će biti nastavljena tradicija, koju su započeli upravo košarkaši 1995. godine, a novo okupljanje zakazano je za 20 časova.

Pre dočeka ispred skupštine Grada Beograda, u 19 časova biće upriličen prijem kod predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, a onda – veliko slavlje sa navijačima.

Izabranici Svetislava Pešića na Svetsko prvenstvo su ispraćeni skromno, a na aerodromu “Nikola Tesla” sinoć su dočekani – šampionski! Nema sumnje da će i večeras biti šampion

Malo ko je to očekivao od tima bez asova poput Jokića, Micića, Kalinića, Nedovića i ostalih igrača koji se iz različitih razloga nisu odazvali pozivu selektora Pešića, ali su Bogdanović, Avramović, Milutinov, dvojica Jovića, Petrušev, Marinković, Gudurić, Davidovac, Ristić, Dobrić i naravno Boriša Simanić pokazali da zaslužuju svako poštovanje.

Na balkonu Skupštine biće i poslednjepomenuti, istinski heroj ove reprezentacije, pa i nacije – Boriša Simanić! Košarkaš kome je odrstranjen bubreg posle naizgled bezazlene, a ispostavilo se ozbiljne povrede, svojom nesrećom dao je snagu saigračima, koji su mu uzvratili finalom Mundobasketa i medaljom!

sportal.blic.rs