NEZAMISLIVA TRAGEDIJA Blizanci se tijekom noći uvukli u sanduk za igračke, zagrljena tijela pronašao je ujutro stariji brat: ‘Grčim se od boli‘

Svijet

Njihova neutješna majka upozorila je ostale roditelje da takve kutije za igračke ‘ne propuštaju ni zrak ni zvuk‘ kada se zatvore

Četverogodišnji blizanci iz Jacksonvilla na Floridi ugušili su se nakon što su zaspali u svojem drvenom sanduku s igračkama, piše Daily Mail.

Djevojčicu Auroru i dječaka Kellana njihov je otac Don Starr 25. kolovoza navečer odnio u krevet, no oni su se odlučili sakriti u kutiji u kojoj su držali plišane igračke.

Ostali su bez kisika i ugušili su se, a na kraju ih je mrtve i zagrljene, pronašao njihov stariji brat koji je mislio da još spavaju.

Njihova neutješna majka Sadie Myers napisala je na društvenim mrežama: ‘Neće mnogi osjetiti bol gubitka dvoje djece u isto vrijeme, i to na način koji uopće nema smisla.‘

Upozorila je roditelje da takve kutije za igračke ‘ne propuštaju ni zrak ni zvuk‘ kada se zatvore i pozvala ih da kutije izbace iz kuće i unište.

Sadie Myers je o smrti svojih blizanaca na Facebooku napisala i ovo: ‘Ja i Don pokušavamo shvatiti sve ovo… Rijetki će ikada doznati kakav je osjećaj svaku sekundu u budnom stanju pokušavati ne plakati u agoniji. Od tog se osjećaja grčiš u bolovima, ali jako se trudimo da nas naši dečki ne vide takve.‘

‘Moram vjerovati da ih je nešto u ovom svemiru posebno odabralo, možda kako bi ih zaštitilo od neke buduće tragedije, ili možda zato što su njihove duše bile presavršene za ovaj svijet‘, napisala je očajna majka.

U noći kad se tragedija dogodila, ona je bila na poslu, a djecu je na spavanje stavio njezin suprug Don.

Ali blizanci su se tijekom noći probudili i odlučili igrati u drvenoj škrinji.

Njihova je majka rekla da bi se često znalo dogoditi da blizance ujutro nađu kako spavaju po raznim dijelovima njihove sobe s igračkama razbacanima uokolo.

‘U petak navečer, neobično mjesto na kojem su se odlučili ušuškati i zaspati bilo je u njihovoj drvenoj škrinji s igračkama koju koristimo za spremanje svih njihovih plišanih životinja‘, napisala je.

Blizanci su izvadili većinu plišanaca i ostavili samo nekoliko kako bi im bilo mekano, a zaspali su držeći se za ruke.

Njihova majka se probudila u subotu ujutro i uspaničila kada je vidjela da nisu u krevetu, niti igdje drugdje u sobi.

Obitelj je jurcala uokolo pokušavajući pronaći blizance prije nego što je jedan od njihove starije braće otvorio škrinju i ugledao ih. Dječak nije bio svjestan da su mrtvi.

Rekao je: ‘Mama! Našao sam ih! Spavaju u kutiji za igračke.‘

No Sadie Myers je odmah shvatila da su mrtvi. ‘Otišla sam provjeriti i odmah znala da nešto nije u redu. Već je bilo prekasno‘, rekla je.

Pretpostavlja da su si poželjeli laku noć prije nego što su zaspali. ‘Laku noć, Kell Kell‘, rekla bi Aurora svojem bratu. Kellan bi odgovorio: ‘Laku noć, seko.‘

Shrvana majka upozorila je roditelje koliko opasna može biti takva škrinja s igračkama.

‘Nešto što nisam znala, a sigurna sam da ni mnogi drugi ne znaju, jest da većina drvenih škrinja za igračke ne propušta ni zrak ni zvuk jednom kad su zatvorene‘, napisala je.

‘Nadam se da će saznanje o ovome nekome pomoći i nadam se da ćete odmah uništiti takvu kutiju ako je imate kod kuće! Dakle, dok su spavali, sklupčani jedno uz drugo, polako su ostajali bez kisika i u roku od nekoliko sati umrli. Nisu znali što se događa. Nisu se svjesno gušili već su zaspali i umrli.‘

Myers je rekla da je večer prije zatvorila drvenu škrinju, ali su je djeca molila da je otvori kako bi se mogli igrati s plišanim igračkama.

‘Uvijek sam pazila da se djeca ne zaključaju unutra, no nažalost kutija je hermetički zatvorena i ako nije zaključana‘, rekla je.

Stariji dječaci trenutno borave s članovima obitelji dok roditelji oplakuju gubitak blizanaca.

‘Proteklih nekoliko tjedana dečki su bili s rodbinom kako ih ne bi dodatno traumatiziralo to što nas vide ovakve. Moraju biti podalje od svih okidača koji bi mogli dovesti do toga da dođu u isto stanje‘, napisala je Myers.

Dodala je: ‘Ići ćemo na obiteljske terapije kako bismo im pokušali pomoći… Ja i Don smo im objasnili da je smrt dio života i da su napravili nevjerojatan posao omogućujući svom malom bratu i sestri najbolje moguće četiri godine života.‘

‘Jako smo sretni što smo imali naše blizance barem ovako kratko jer su nas sve promijenili na bolje i unijeli puno svjetla i ljubavi u naše živote, svaka sekunda s tim blizancima bila je puna smijeha, glupiranja, plesa, smiješnih faca, igara i šala, sreće i ljubavi.‘

Sestra Sadie Myers, Deanna, na platformi GoFundMe počela je prikupljati sredstva za pomoć obitelji te je do sada uplaćeno više od 17.000 dolara.

Teta blizanaca rekla je da je Don Starr radio danju, a njezina sestra noću kako ne bi morali ostavljati djecu dadilji.

‘Oboje su radili poslove s punim radnim vremenom, jedno ujutro, a drugo navečer kako nikada ne bi morali ostavljati djecu samu s dadiljom‘, napisala je.

‘Znam da su uvijek bili iscrpljeni, ali ipak su bili vrlo prisutni i puni ljubavi sa svakim od svoje četvero djece, svaki dan, bez iznimke. Ova nesreća bila je jedna od onih apsolutno nezamislivih stvari za koje ne možete vjerovati da je uopće moguća.‘

Neprofitna organizacija Kids in Danger otkrila je da je od 2014. godine najmanje 34 djece umrlo u incidentima koji su uključivali kutije s igračkama, pokazali su podaci američke Komisije za sigurnost potrošačkih proizvoda.

Od 2005. je iz prodaje povučeno više od 21.500 sanduka za igračke zbog opasnosti od gušenja, zaključavanja, ozljeda i trovanja olovom.

jutarnji.hr