Umrla Melita Bihali: Legendarna glumica koju je publika obožavala u “Maratoncima”

Region

Melita Bihali filmska i pozorišna glumica preminula je u 89. godini u Beograd

Glumac i veliki prijatelj Milan Caci Mihailović potvrdio je tužnu vest za “Novu”.

Melita Bihali publika je najviše zapamtila po ulozi u filmskom ostvarenju „Maratonci trče počasni krug“ u ulozi kućne pomoćnice, ali je tokom duge i bogate karijere ostvarila mnoštvo uloga kako na filmskom platnu, tako i u svom pozorištu „Duško Radović“.

Ppored ove uloge bila i balerina, a gledali smo je i u “Otpisanima”, “Psu koji je voleo vozove”, “Vrućem vetru”, “Tesnoj koži”, “Srećnim ljudima” i mnogim drugim ostvarenjima. Poslednju filmsku ulogu imala je 2011. godine, i to u filmu “Parada.”

Pored svega toga, provela je i 40 godina igrajući u dečjem pozorištu “Radović.”

animljivo je da najpoznatija scena iz “Maratonaca”, u kojoj ona kupa Maksimilijana, uopšte nije trebalo da izgleda tako, pa je i sama Melita bila iznenađena kada je saznala za tajni dogovor reditelja Šijana i Miće Tomića koji je tumačio lik Maksimilijana. I ne samo to, na kraju je izbačen kadar gde ona gola leži sa Aksentijem Topalovićem, što je trebalo da pokaže gledaocima da je ona porodici Topalović služila samo za intimne odnose. Ipak, nastale su nesuglasice između nje i reditelja Božidara Nikolića, pa tu scenu nikada nismo videli.

Melita je u razgovoru za “Puls” govorila o tome koliko joj je bilo teško što nije imala decu i zašto je morala da ostavi muža.

Rođena je 4. aprila 1935. godine u porodici Jukić u selu Živogošće, blizu Makarske. Živela je u Istri, a u Zadru je igrala u pozorištu kao balerina. Godine 1962. upisala je glumačku akademiju u Beogradu, zajedno sa Ljerkom Draženović, Mirom Pejić Armenulić, Dušicom Žegarac, Dragom Čumićem i Nedom Spasojević.

zena.blic.rs