Velika pobeda Đokovića i van terena: Zbog Novaka prvih 250 tenisera imaju garantovanu zaradu

Region

ATP uvodi novinu u načinu plaćanja tenisera

Opšte je poznato da izuzev najboljih tenisera zarada u belom sportu je mala, pa je ATP odlučio da uvede promene zbog toga.

Udruženje je saopštilo danas da će u sklopu novog trogodišnjeg programa za prvih 250 igrača sa ATP liste u singlu od 2024. garantovati minimalnu platu ukoliko zarada bude ispod postavljene granice.

Kako se navodi ovo je trogodišnji probni period pod nazivom Osnovni program i on će pokriti nedostatke za prvih 250 tenisera u singlu u slučaju da zarada padne ispod garantovanog praga.

– Za 2024. godinu prag je postavljen na 300.000 dolara za prvih 100 igrača, za one od 101. do 175. mesta prag je 150.000 dolara, a za one od 176. do 250. mesta prag je 75.000 dolara. Ova garancija će ohrabriti igrače da planiraju svoje sezone, da se fokusiraju na svoju igru i da ulažu u svoje timove. Ovo uključuje pokrivanje troškova trenera i ličnih fizioterapeuta, kao i putovanja.

Takođe istakli su da će podržati igrače koji budu imali problema sa povredama, pa predsednik udruženja nije krio zadovoljstvo ovim programom.

– Ova garancija će osnažiti igrače da sa većom sigurnošću planiraju svoje sezone, koncentrišu se na svoju igru i ulažu u svoje timove. Ova inicijativa je potpuna promena u načinu na koji tenis pristupa finansijama igrača. Ona predstavlja našu posvećenost igračima i njihovim karijerama, negovanje okruženja u kome mogu da napreduju i uzdignu sport. To je takođe samo početak onoga što se nadamo da ćemo postići. Ambicija je da proširimo ovu inicijativu koja menja sport.

Gaudenci je istakao da će ATP pružiti finansijsku podršku za 30 do 45 tenisera koji ispune kriterijume.

– Biti profesionalni teniseri znači i dobiti neverovatne nagrade, ali to je jedno izazovno putovanje, posebno za one koji počinju karijeru. Ovaj program nam pruža sigurnost i zaštitu od povreda. Sada možemo da se fokusiramo na našu igru.

Podsetimo, Novak Đoković je bio jedan od najglasnijih da se uvedu ove promene. Čak je u jednom trenutku pretio štrajkom sa svojim kolegama, što pokazuje njegovu veličinu.

(Telegraf.rs)