‘Nametljiva baka ponaša se kao da je mama mom djetetu. Rodi pa odgajaj!’

Zanimljivosti

‘Moja mama radi takve stvari. Kad je odbijem, obično sve završi svađom, a ona i dalje bezobzirno tupi po svome pa joj samo klimam glavom ili je u potpunosti ignoriram.’

Nakon dolaska novorođenčeta u obitelj potrebno je neko vrijeme da bi se izbalansirali odnosi i postavila stabilna obiteljska dinamika koja će odgovarati i bebi i roditeljima, ali i bakama i djedovima. Posebno je teško s bakama koje se natječu za veći utjecaj na odgoj djeteta ili se prema djetetovoj majci postavljaju kao da je nesposobna i nesvjesna svojih roditeljskih dužnosti.

Punice, s obzirom na to da imaju otvoreni put prema mladoj majci, čestu gube kompas pa svoju ulogu bake pretvaraju u poziciju “narednice”, upravljajući životima i bebe i njenih roditelja. Opijene srećom zbog dolaska unuka, ne shvaćaju da su svoje nagone i potrebe pretpostavile svima drugima. “Ta, uostalom, one to rade u najboljem interesu bebe”, zaključit će suočene s neugodnom realnošću.

Na jednu takvu baku, vlastitu majku, požalila s žena u srednjim dvadesetim godinama, odnedavno i sama majka djevojčice. “Upravo mi je poslala poruku da će ujutro biti 14 stupnjeva i da bebi moram obući čarape i kombinezon. Dosta mi je! Ne mogu ni razmišljati koliko sam time uvrijeđena”, odaslala je poruku pute platforme Quora.

“Ne želim obiteljsku dramu”
“Očito je da neću pustiti svoju bebu da joj bude hladno. Svaki dan me zasipa nizom pitanja i savjeta o bebi unutar deset minuta, čak i ako je ignoriram. Naziva sebe mamom i ignorira moja pravila. Iako sam zabranila ljubakanje bebe, ne poštuje moju odluku. Što da joj uopće odgovorim na poruku u kojoj mi kaže da vlastito dijete moram obući?” nastavlja dalje uzrujana majka.

“Kako postaviti granice bez izazivanja lančane eksplozije i obiteljske drame? Trebam li joj ograničiti pristup da bi shvatila da je riječ o mojem djetetu, a ne njenom?” pita ova mlada žena koja navodi da želi da njeno dijete ima baku u svom životu, ali da se jednostavno ne može nositi sa svojom nametljivom majkom.

Postaviti čvrste granice ili ignorirati?
“Obično pokušavam riješiti situacije poput ove humorom. Napravi fotografije bebe bez čarapa s čašom martinija i sunčanim naočalama pa joj pošalji. Ili će shvatiti da treba malo prikočiti ili će reagirati loše, što ti daje priliku za ozbiljan razgovor”, jedan je od savjeta koji je zabavio mnoge. “Ja u takvim situacijama kažem – moje dijete, moja pravila”, navodi druga mlada majka dok treća dodaje: “Ja svojoj kažem – rodi pa odgajaj!”

“Moja mama radi takve stvari. Kad je odbijem, obično sve završi svađom, a ona i dalje bezobzirno tupi po svome pa joj samo klimam glavom ili je u potpunosti ignoriram. Kad joj ne odgovorim na takve poruke, ona pretpostavlja da sam zauzeta pa mi je i to dosta pomoglo smanjiti te kontakte s njom. Što se tiče tvoje mame, ne znam kakva je, ali mislim da su neki drugi dali dobar savjet. Možeš joj pristojno reći da bi cijenila da ne daje savjete, osim ako ne pitaš za savjet. Ili pretvori njen komentar u šalu”, stoji u jednom odgovoru uz napomenu: “Ako zbilja želiš postaviti granice, zaboravi na šalu.”

Shvatila sam da sam bila nametljiva baka
“Pretpostavljam da joj nedostaje osjećaj svrhe u životu i da očekuje da joj beba popuni tu prazninu. ali to je njen problem, a ne tvoj. Očito je sebična i razmišlja samo o sebi. Zbog njenih poruka ti se osjećaš loše, zar ne? Zato moraš postaviti vrlo jasne granice”, navodi u opširnom odgovoru jedna starija komentatorica.

“I ja sam kršila granice s mojim unukom koji sada ima 15 godina. Iako mi se tada sve činilo posve opravdanim, bilo je to nepoštovanje prema mojoj kćeri i njenom suprugu. Nije ni čudo da su bili bijesni na mene. Ispričala sam se kad sam sve shvatila. Imala sam priliku odgajati svoju djecu, a sada je njen red. Više ne upadam na njen teren i čekam da me pozove. Nema više manipuliranja ni iskrivljavanja stvarnosti. I zato opet imamo dobar odnos. To je važna lekcija koju treba i tvoja majka naučiti”, zaključila je ova mudra baka, sudionica rasprave.

mojevrijeme.hr