Pamti i Prvi svetski rat, a čita bez naočara: Najstarija Leskovčanka danas proslavila 106. rođendan

Region

Živela je u tri države, rodila petoro dece, a suprug joj je premnuo pre 26 godina Dugovečnost uz čašicu rakije, beli luk i slaninu:

Danica Bulatović iz Leskovca napunila je danas 106 godina i ona je zvanično najstarija Leskovčanka.

Rođena je 17. avgusta daleke 1917. godine u Crnoj Gori. Život pun bura i gladovanja ali srećnih dana nosio je ovu krepku staricu širom bivše SFRJ.

Na kraju radne karijere, završila je u mestu pokojnog supruga u selu Obiliću, podno planine Radan, a nadomak varoši Bojnik. U penziju je otišla kao Udarnik rada – odlikovani radnik preduzeća za prikupljanje sekundarnih sirovina „Inos“ u Leskovcu, pre četrdesetak godina.

Baka Danica je ujedno i najstarija žiteljka iz Jablaničkog upravnog okruga. Pamti oba svetska rata, a danas je uglavnom nadgledaju ćerka i unuk Marko.

Baka Danaca, kako su nam rekli ukućani, i danas se sama služi. Pomalo ne čuje ali čita novine beza naočara…

“Baka je sa svojim suprugom, koji je na njenu žalost umro još 1997. godine izrodila tri sina i dve ćeke. Na svoju sreću kaže ima i devet unučadi i isto toliko praunučadi. Od 1956. godine živela je u Obilić, u pitomom planinskom selu na obroncima planinske lepotice Radan, a u poslednjih dvadesetak godina je uvaženi stanar zgrade uličice u užem centru grada Leskovca.

U toku dana ovu duhom vedru staricu posetile su dr Lidija Dimitrijević zamenica gradonačelnika grada Leskovca, članice Gradskog veća ovog grada Jelena Miljković i Aleksandra Pavlović, kao i Marija Rajković pomoićnica gradonačelnika dr Gorana Cvetanovića i uz tortu koju su joj donele čestitale su joj rođendan sa željom da se još mnogo godina druži sa Leskovčanima i svojim najmilijima.

Familije Bulatović su veoma radne i poštene ima ih najviše u južnom delu grada Leskovca sa kojima se baka Danica iskreno ponosi.

(Telegraf.rs/Toma Stevanović)