PUNJENE KROFNE IZ RERNE S BOGATIM FILOM OD DŽEMA: Ne Postoji Ljepši I Lakši Recept, A Mnogo Su MANJE KALORIČNE Od Prženih

Hrana i pice

PUNJENE KROFNE IZ RERNE S BOGATIM FILOM OD DŽEMA: Ne postoji ljepši i lakši recept, a mnogo su MANJE KALORIČNE od prženih

Kada probate ove krofne iz rerne na one pržene u dubokom ulju ćete potpuno zaboraviti! Naime, prave se veoma jednostavno, a tijesto je neodoljivo mekano. Osim toga, pune su fila i mnogo su manje kalorične!

Sastojci:

300 ml mlijeko
30 gr kvasca
100 ml ulja ili otopljenog putera
3 žumanca
2 vanil šećera
kora od jednog limuna
4-5 kašike šećer
1/4 kašičice soli
500-550 gr brašno

Za punjenje:

400gr džema ili neko slatko po vašem izboru

Za premazivanje:

Umućeni bjelanac sa 1 kašikom meda.

Priprema:

U činiju sipati toplo mlijeko, kvasac, žumance, ulje ili istopljeni puter, vanilin i običan šećer, so. Potom u smjesu izrendajte koru od jednog limuna. Sve dobro izmiješajte žicom i dodajte brašno, pa zamijesite glatko tijesto.

Pospite podlogu brašnom, izvadite tijesto iz činije i umijesite ga tako da bude mekano, ali da se ne lijepi za sto. Vratite ga u posudu, prekrijte krpom i ostavite da nadođe. Potom ga istanjite, pa nekim kalupom ili čašom izdvajajte krugove i ređajte u pleh, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Umutite bjelanac i dodjate u to jednu kašiku meda, pa premažite dobijenom smjesom krofne. Tako neka odstoje oko 20 minuta.

Zatim čašicom napravite udubljenje u krofnama i u njega stavite slatko od višanja ili neki džem. Ivice krofne ponovo malo premažite. Uključite rernu da se zagrije na 200 stepeni i pecite krofne od 15 do 20 minuta. Možete ih uvaljati u šećer u prahu i spremne su za posluživanje!

novi.ba