Katarina je išla u solarijum, sad upozorava na opasnost: “Stariji sin razume da mama mora kod lekara”

Region

Valjevka (37) osam godina vodi bitku s melanomom, od juče je počela da prikuplja sredstva za lečenje u Izraelu

Katarina Čočović (37) iz Valjeva proteklih osam godina vodi borbu sa opakom bolešću. Nakon rođenja prvog deteta dijagnostikovan joj je melanom 2015. Operisala se i tri godine provela bez terapije. Potom je počela da se leči, sve dok, kako kaže, nije iskoristila sve terapijske opcije u našoj zemlji.

Sve to vreme je u kampanji. Bije bitku protiv solarijuma. Kao član udruženja obolelih od melanoma govori o štetnosti sunčanja. Međutim, sada je došla u priliku da traži pomoć

“Od juče sam član Fondacije ‘Budi human'”, kaže navodeći da sakuplja pomoć za lečenje.

“Meni je jedina opcija Izrael. A za to su mi potrebna ogromna sredstva”.

Reč je o početnih 150.000 evra. U to spadaju troškovi odlaska, dijagnostike i terapije.

“Potreban mi je novac da bih uopšte mogla da odem”, kaže navodeći da je adresa na koju se dosad obraćala bio Beograd.

“Kad sam se operisala, bila sam u trećem stadijumu. Trebalo je da sačekam da dođem u četvrti, da se prošire metastaze po celom organizmu da bih imala pravo da se lečim. Do tog stadijuma sam došla 2018. godine i tada sam stekla pravo na terapiju. To je bila biološka ciljana terapija, ona je imala minimalan efekat.

Posle je promenjeno na imunoterapiju uz koju sam morala da kupujem lek takođe iz inostranstva da bi se obezbedio što bolji efekat, dupleks kako oni zovu. I opet, nije imalo učinak kakav je trebalo. Zato što sam se lečila u poodmakloj fazi. Da je to sprečeno onda kada je dijagnostikovano ništa od ovoga ne bi bilo”, govori navodeći iskustva iz inostranstva, gde je imunološku terapiju moguće propisati već u drugom stadijumu, koja bi trajala godinu dana i za koju veruje da bi mogla da spreči širenje metastaza.

Već mesečak dana je bez terapije. Nada se odlasku na lečenje u inostranstvo. Podseća kako je dojeći prvo dete videla izmenjen mladež na telu. Onda je usledila operacija, a kako nije bila pod terapijom, odlučila je da rodi još jedno dete. Potom joj je 2018. rečeno da je četvrta faza nastupila.

Još u toku druge trudnoće, u sedmom i osmom mesecu, hirurški su joj uklonjeni uvećani limfni čvorovi. Beba je rođena zdrava, ali je mamina borba tek krenula.

“Stariji, devetogodišnjak, prilično razume. Evo ga pored mene, čuje svaki razgovor i shvata da njegova mama ima problem zdravstvenog tipa možda veći nego neke druge mame i tate i da mora češće da ide kod lekara. Evo, danas će da se aktivira da prodaje limunadu u gradu za mene”, kaže Katarina.

Za Katarinu!

Upiši 1536 i pošalji SMS na 3030

Uplatom na dinarski račun:

160-6000001725494-69

Uplatom na devizni račun:

160-6000001726306-58

IBAN:

RS35160600000172630658

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

(Telegraf.rs)