Ovaj humani dvojac će trčati do Ostroga za malu Lenku (3): Potrebna hitna transplatacija koštane srži

Region

Želja dvojice mladića je da na tom humanitarnom putu doprinesu prikupljanju novca za lečenje dvogodišnje devojčice Lenke Lazarević, koja boluje od leukemije limfoblastnih ćelija i pomogne njenim roditeljima u borbi protiv opake bolesti

Dva drugara, Zoran Rakić i Marko Stanković će u subotu 12. avgusta, u četiri časa ujutro, krenuti trčeći ka Ostrogu u humanitarnu misiju “Milion koraka za Lenku” sa Keja žrtava racije u Novom Sadu.

Želja dvojice mladića je da na tom humanitarnom putu doprinesu prikupljanju novca za lečenje dvogodišnje devojčice Lenke Lazarević, koja boluje od leukemije limfoblastnih ćelija i pomogne njenim roditeljima u borbi protiv opake bolesti, prenose Novosti.

Reč je o istinski velikom izazovu, ali jednako tako, ogromna svota je potrebna za lečenje male Lenke, 700.000 evra – ističu Zoran i Marko koji će svakodnevno, na putu do Ostroga, dugom 564 kilometra, trčeći pelaziti čak 80 kilometara.

– Nas dvojica smo u sportu veoma dugo, družimo se i želeli smo da damo sopstveni humanitarni doprinos. Naša ideja je naišla na odobravanje, mnogo ljudi iz svih sfera javnog, kulturnog, sportskog… života grada se odazvalo da podrži akciju i pomogne da se što više poruka 1491 pošalje na broj 3030, za Lenku Lazarević – dodali su.

Zoran i Marko su, među mnogima, dobili podršku i od Asocijacije sportskih veterana Novog Sada, pa će tako i prihod od prodaje knjiga Nebojše Vukovića, “Sedmorica veličanstvenih”, o legendama jugoslovenskog boksa, najboljim majstorima plemenite veštine 20. veka, ići u fond za lečenje male Lenke.

– Podržavamo akciju hrabrih i plemenitih mladića i mi kao novosadski sportski veterani želimo da doprinesemo na taj način – rekao je legendarni bokser, Tadija Kačar.

Lenki Lazarević (3) je u junu 2022. godine dijagnostikovana akutna leukemija limfoblastnih ćelija nakon izvršene analize koštane srži u toku hospitalizacije na IZZZDIO Vojvodine zbog povišene telesne temperature, povišenih vrednosti leukocita u KKS i hepatosplenomegalije.

Lečenje citostatskom terapijom je odmah započeto u IZZZDIOV u Novom Sadu, a nakon 9 meseci intenzivnog bolničkog lečenja, po završetku indukcione faze, terapiju održavanja počinje u februaru 2023. godine. Samo dva meseca nakon toga, u aprilu 2023. godine, Lenki se javlja povišena telesna temperatura i skok vrednosti leukocita, nakon čega je ponovo hospitalizovana i tom prilikom je potvrđen recidiv koštane srži i CNS recidiv.

Lenka sa nepune dve godine ponovo prima citostatsku terapiju, a nada za izlečenje je transplantacija koštane srži. Budući da je Lenka svrstana u grupu visoko rizičnih pacijenata zbog malog uzrasta, vrlo ranog relapsa i s obzirom da nema srodnog donora koštane srži u porodici, Lenkini roditelji su odlučili da se nastavak lečenja i transplantacija koštane srži obavi u inostranstvu.

Lenka je radoznalo, veselo i nasmejano dete, koje uživa da istražuje svet oko sebe, da se igra u parku, trči, ljulja, grli sa plišanim igračkama, upoznaje nove drugare, a najviše od svega voli da se igra i trči sa svoja dva rođena brata.

Vreme je ključno u Lenkinoj borbi jer je potrebno da što pre ode na lečenje u inostsranstvo.

Sredstva su joj neophodna za nastavak lečenja u inostranstvu, troškove transplantacije koštane srži, specijalističke preglede, laboratorijske analize, lekove, putne troškove i troškove smeštaja u toku lečenja.

Lenki možete pomoći slanjem SMS poruke sa brojem 1491 na 3030 ili uplatom na dinarski račun: 160-6000001670755-65

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

*Pristupite preko vaše mBanking aplikacije i skenirajte kod sa ekrana. Iznos je podešen na 1000 RSD, a korekcija iznosa se može uraditi u samoj aplikaciji.

Uplatom na devizni račun:

160-6000001671193-12

IBAN:

RS35160600000167119312

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

Instrukcije za plaćanje

(Telegradf.rs)