Čovjek u 72. godini završio fakultet: Bodrila ga 99-godišnja majka!

Zanimljivosti

Bivši studenti koledža Georgia Gwinnett glasno su navijali dok je Sam Kaplan dobivao diplomu prvostupnika iz filma i medija. Bodrila ga je 99-godišnja majka.

“Uzbuđena je, sretna i ponosna”, rekao je 72-godišnji muškarac.

“Prvi sam od sedmero braće i sestara koji su diplomirali”, objasnio je Sam Kaplan. Novopečeni prvostupnik rekao je da ga najviše veseli što mu je na promociji bila njegova 99-godišnja majka.

Neobičan način školovanja
Posljednji put kada se Sam pripremao za školu bilo je 1960. Prije više od 50 godina Sam je završio srednju školu. Sljedećih godina mijenja profesiju. Vodio je tvrtku za čišćenje, a potom i tvrtku za telemarketing. Radio je kao taksist. Radio je i u elektroničkom skladištu. Kada je napunio 68 godina, odlučio je prvi put upisati fakultet.

“Vozio sam autocestom 316 i čuo na radiju da Georgia Gwinnett College nudi studijski program koji uključuje pisanje scenarija” prisjeća se Sam. “Pet minuta kasnije upisao sam se”, kaže.

Povratak obrazovanju nije mu bio neophodan, ali je završetak visokog obrazovanja bio jedan od njegovih snova. Otac petero djece morao je ispravno postaviti svoje prioritete i organizirati svoje vrijeme. Ovaj 72-godišnjak kaže da je u prvim danima studentskog staža osjećao mali stres zbog prilagođavanja svojim kolegama studentima, više od 50 godina mlađim od njega. Sam si je odredio dnevnu normu. Svaki dan je prilazio novom studentu i razgovarao s njim. Također je predložio zajedničko učenje, s ciljem razmjene iskustava, međusobnog razvoja i razumijevanja.

Sam je razgovarao s ostalim studentima o njihovim planovima za budućnost, zanimalo ga je što namjeravaju učiniti sa svojim životima u budućnosti. Ponašao se prema njima s poštovanjem i ljubaznošću.

Podrška 99-godišnje majke
Kate Balsley, profesorica na koledžu Georgia Gwinnett ,koja je predavala Kaplanu na nekim od njegovih predavanja, izražava svoje uzbuđenje i zahvalnost za njegova akademska postignuća.

“Sam je uvijek bio spreman podijeliti fotografije i priče o svom zanimljivom životu i obitelji. Jako smo ponosni što ga vidimo na kraju studija, ali će nam nedostajati”, naglašava prof. Balsley. Tijekom dodjele diploma Kaplan je dobio gromoglasan pljesak. Njegova 99-godišnja majka bila je ponosna na njega i nije skrivala emocije. S majčinskom je ljubavlju gledala kako njezin odrasli sin prima svoju fakultetsku diplomu.

Na pitanje što sada namjerava raditi, 72-godišnji diplomant odgovara da će možda nastaviti studij. “Možda je vrijeme za magisterij”. Sam je spreman za nove izazove. Uvijek ga je zanimalo pisanje scenarija. Autor je dviju knjiga.

“Uvijek sam uživao u pisanju i volim pričati priče”, kaže Sam. “Mislio sam da bih priče koje sam čuo mogao pretvoriti u filmske scenarije, ali morao sam steći znanje da to učinim”, zaključuje.

Samova priča podsjetnik je da uz snagu volje i odlučnost učenje može biti cjeloživotni proces, bez obzira koliko imate godina. Važno je na svoju budućnost gledati s entuzijazmom, nadom i vjerom.

novizivot.net