“Kada izgubiš dijete vrijeme je najveći neprijatelj” Potresne riječi Igora Jurića na devetu godišnjicu ubistva kćerke

Region

Ono što stalno govorim jeste da je u slučajevima kada izgubiš dijete vrijeme najveći neprijatelj. Zahvalan sam Tijani i Bogu, što imam priliku da mijenjam stvari u našoj zemlji, rekao je Igor.

Ovim riječima Igor Jurić, otac Tijane koja je ubijena prije devet godina, započinje svoju priču za Blic na godišnjicu kćerkine smrti.

Tijana Jurić (15) je živjela u Subotici, a često je odlazila u Bajmok kod bake i djede . Kobne večeri, u noći između 25. i 26. jula u društvu vršnjaka bila je na terenima Sportskog centra „Rata“. Prema kući je pošla u društvu drugarice i druga, ali kada je u blizini kuće primjetila da nije vratila drugaru duksericu odlučila je da se vrati na Ratu.

Tada se Tijani gubi svaki trag i u samo sedam minuta od posljednjeg viđenja niko narednih 13 dana nije znao gdje je i šta se dogodilo s njom. Dani su prolazili, cijela Srbija se podigla na noge, a tragična vijest je stigla 7. avgusta 2014. godine. Tijana je ubijena, a za njeno ubistvo je uhapšen Dragan Đurić, mesar iz Surčina.

“Vrijeme ne liječi sve”
I danas, poslije devet godina, otac Tijane Jurić ističe da vrijeme ipak ne liječi sve.

– Ono što stalno govorim jeste da je u slučajevima kada izgubiš dijete vrijeme najveći neprijatelj. Kako kažu da vrijeme liječi sve, to je sve suprotno u slučajevima kada ostaneš bez djeteta. Uspjeli smo da tu bol preusmjerimo u pozitivnu energiju i da podignemo svijest građana o problemima koji se tiču bezbjednosti naše djece – priča Igor Jurić.

Od kada je ostao bez Tijane, Igor Jurić je pokrenuo rad Fondacije koja nosi njeno ime, Zalagao se i uspio je da Krivični zakonik Srbije i uvede kaznu doživotnog zatvora za ubice djece i to bez uslovnog otpusta.

“Moramo da nastavimo da se borimo”
– Činjenica je da nakon tragedija koja se desila u Ribnikaru ipak u tome nismo uspjeli skroz. Tijana, Anđelina, Ivana, svako dijete iz Ribnikara je dokaz da moramo da nastavimo da se borimo. Kakvo sam obećanje dao Tijani, takvo obećanje dajem i svakom djetetu, da će ova borba trajati sve dok sam živ – priča Jurić.

Takođe, hrabri otac tragično izgubljene djevojčice se zalagao i za izmjene Zakona o policiji, koja podrazumijeva da je policija u obavezi da krene u potragu po samoj prijavi nestanka,

Jurić se borio i da Srbija uvede “Amber Alert“, sistem po kome se u potragu za djetetom kreće odmah i u koji se uključuje veliki broj ljudi i institucija što omogućava bolju potragu za nestalim detetom. U tome je i uspeo, a “Amber Alert” će zaživeti u Srbiji novembra ove godine.

– Zahvalan sam Tijani i Bogu, što imam priliku da mijenjam stvari u našoj zemlji, ja sam to dobio zahvaljujući Tijani i to je breme koje sam spreman da nosim – rekao je Igor Jurić.

13 dana potrage
Cijela Srbija se podigla na noge, svaki dan je prolazio u iščekivanju i čekanju novih informacija o nestaloj Tijani.

Tog 7. avgusta oko pola jedan noću, objavljeno da je uhapšen njen otmičar, a da je tijelo pronađeno u blizini Sombora, 23 kilometra od mjesta na kojem je oteta. Djevojčicu je silovao, a zatim ubio Dragan Đurić, mesar iz Surčina.

– On je u noći između petka i subote bio u Bajmoku, udario Tijanu svojim vozilom, prišao joj, nije bila teško povrijeđena kada je počela da traži pomoć, on ju je uhvatio za vrat, udarao, ubacio u svoje vozilo, odvezao u atar – rekao je tada na konferenciji za medije ministar unutrašnjih poslova i dodao da je djevojčica tu i ubijena.

Ubio je i njeno tijelo zakopao je na deponiji između Čonoplje i mjesta Svetozar Miletić.

Niko nikada nije otkrio motiv ubistva djevojčice, a na pitanje sudije zašto je to uradio optuženi je rekao: “Ne znam”.

Ipak, ono što je znao je kako da se otarasi tijela, ali i kako da dođe kući i da danima živi “normalno”, dok je cijela Srbija bila na nogama i tražila nestalu djevojčicu.

Danas je on iza rešetaka, osuđen na 40 godina zatvora.

Zahvaljujući Tijaninom ocu, ubice djece su danas osuđene na doživotnu robiju.

srpskainfo.com