DOLAZI IZ ITALIJE: KAŽU KAKO JE OVO NAJROMANTIČNIJI KOLAČIĆ KOJI POSTOJI, A EVO I RECEPTA

Hrana i pice

Neki tvrde da nema romantičnijeg keksa od takozvanog Baci di Dama.

Poznati i kao damski poljupci (prevedeno s italijanskog), Baci di Dama karakteristična su i omiljena poslastica iz regije Pijemont na sjeveru Italije. Nastali su u slastičarnama u Tortoni u 19. stoljeću.

Napravljeni su od dvije polutke pečenog slatkog i prhkog tijesta s maslacem, koje može i ne mora biti s dodatkom kakaa. Zalijepljene su kremom koja u moderno doba varira, pa može biti s čokoladom, onom od šećera u prahu i maslaca ili pak kuhanom, od brašna ili žumanjaka.

Sam naziv aludira na činjenicu da se čini da se dva keksića romantično ljube, jer su spojeni kremom. Drugo tumačenje porijekla imena sugerira da kolačić ima oblik poput ženskih usana. Još jedna sugestija o porijeklu imena je da dva kolačića grle jedan drugog, a u zagrljaju ih drži krema koja se nalazi u sredini.

Porijeklo recepta datira iz 1850-ih kada je jedan od kuhara italijanske kraljevske porodice navodno napravio ove kolačiće za tadašnjeg kralja Vittorija Emanuela II. U gradu iz kojeg potječu, Tortoni, u tijesto za damine poljupce stavljali su se bademi.

S vremenom se recept mijenjao te se u drugim dijelovima pijemontske regije, poput područja Langhe, umjesto badema koriste lješnjaci. Ako vas, pak, put nanese u Italiju, u većini tamošnjih slastičarni naći ćete ih za euro po komadu, a svaka ih radi po svom čuvanom receptu.

Evo recepta koji uključuje tamni keks s punjenjem od Nutelle i prženih lješnjaka.

Za keksiće su vam potrebni sljedeći sastojci: 110 grama šećera, 150 grama brašna, 130 grama maslaca, 150 oguljenih i prženih lješnjaka, jedan štapić vanilije, malo soli, jedna ribana korica narandže po želji.

Za fil vam je potrebno 150 grama Nutelle ili čokolade po izboru, 50 grama prženih mljevenih lješnjaka

Napravite smjesu za kolačiće

Sameljite lješnjake i šećer u što finiji prah. U drugoj posudi pomiješajte brašno i maslac. Dodajte samljevene lješnjake i šećer, vaniliju, naribanu narandžinu koricu i prstohvat soli. Zamijesite tijesto i formirajte ga u kuglu. Omotajte je prozirnom folijom i ostavite u frižideru dva do tri sata.

Pripremite kolačiće za pečenje

Ohlađeno tijesto podijelite na manje komade, formirajte ih u kobasicu pa režite male komadiće teške oko 7 grama i formirajte ih u kuglicu među dlanovima. Kuglice poslažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, vodite računa o razmaku, ostavite oko 2 cm između svake kuglice. Lim s kuglicama odložite u frižider na još pola sata, a u međuvremenu zagrijte rernu na 160 stepeni.

Ispecite keksiće

Pecite keksiće dvadesetak minuta ili dok uz donji rub ne uhvate vrlo nježnu boju. Izvadite ih iz rerne i ohladite.

Nadjenite filom

Nutellu i mljevene pržene lješnjake dobro promiješajte. Stavljajte po kašikicu čokolade na jednu polovicu keksića pa ih poklopite drugom polovicom. Ako želite umjesto Nutelle za fil otopite čokoladu nad parom ili u mikrovalnoj pećnici, pa isto pomiješajte s mljevenim prženim lješnjacima.

hayat.ba