Nakon velike oluje oglasio se Nedim Sladić: Tužan i težak dan

Region

“Nikakav HAARP, nikakvi bakrači. Već toplota koju su akumulirale morske površine na globalnom nivou”, napisao je poznati bh. meteorolog

Nakon velike oluje koja je pogodila BiH, Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju, oglasio se bh. meteorolog Nedim Sladić.

-Poslije najmanje sedam dana ljetne žege, šta smo drugo mogli i očekivati? Uporno ponavljamo – više toplotne energije u atmosferi = više oborive vode, intenzivnije padavine i snažnije nepogode. Prilagodimo se. Nikakav HAARP, nikakvi bakrači. Već toplota koju su akumulirale morske površine na globalnom nivou – napisao je Sladić na Facebooku.

-Mlazna struja, odnosno snažna vrpca vjetrova nalazi se u blizini naših područja. Nailazi hladna fronta u prizemlju koja našu zemlju zahvata po rubu. Vreli zrak, fizikalno lakši i rjeđi, sa podloge podiže se uvis uzlaznim strujanjima, pri čemu visine tornjastih oblaka (oblaci vertikalnog razvoja) mogu dosegnuti nivo i preko 10 kilometara (vrh troposfere) s temperaturama pri vrhu oko -55 °C. Istovremeno, hladni zrak se spušta poput klina prema prizemlju. Zbog toga, ali i blizine mlazne struje, imamo dosta potencijalne vrtložnosti koja pojačava intenzitet padavina, a snažna silazna struja kad nadjača uzlaznu dovodi i do pojave grada usljed prisilnog spuštanja hladnijeg zraka. Jak, na udare i olujan vjetar je sastavni dio usljed kolebanja temperature i zračnog pritiska duž atmosferskog stuba.

Oblak koji je prošao preko Tuzle i većeg dijela sjeverne Bosne je evidentiran u literaturi pod nazivom arcus, a češće ćemo čuti drugi naziv, odnosno njegov tip – zove se shelf. Nastaje unutar kumulonimbusa, olujnog oblaka, zahvaljujući snažnoj silaznoj struji koja ga uvija prema površini poput snažnog slapa, donoseći na njegovoj ivici olujne, nerijetko i razorne vjetrove – napisao je Sladić.

U sljedećem postu na Facebooku Sladić je napisao:

-Nažalost, prva žrtva oluje i u Bosni i Hercegovini. Od ove oluje broj se popeo na pet. Uistinu, tužan i težak dan. Ne ponovilo se.

Podsjećamo, u BiH je u velikom nevremenu život izgubila jedna žena u Brčkom, u Hrvatskoj su smrtno stradale tri osobe, a u Sloveniji jedna.

fokus.ba