Hrvatska kolekcionarka: ‘Moje Barbie lutke vrijede 10.000 €, a skupljam ih skoro 40 godina’

Zanimljivosti

Bio vam je veliki oglas u novinama: ‘Barbika božica Sunca u Zagrebu’. Samo ju je dućan ‘Škrinjica’ na Kvatriću imao. Baka ju je platila 500 njemačkih maraka, govori nam Sanja

U prvih godinu dana Mattel je prodao oko 350.000 Barbika po cijeni od tri dolara, a u Hrvatsku je stigla 23.12.1993. kad je otvoren prvi europski Matell shop u Petrićevoj ulici. Dotad ste po nju morali ići u Trst ili Njemačku.

Uoči premijere filma ”Barbie” razgovarali smo s magistricom politologije i profesoricom u srednjoj školi Sanjom Gršetić (49) iz Velike Gorice, koja obožava barbike i skuplja ih od 10. godine.

Sanja je bila studentica kad su joj baka i djed kupili barbiku 1995. godine u zagrebačkom dućanu.

Baka busom išla u Zagreb i platila je 500 maraka
– Bio vam je veliki oglas u novinama: ‘Barbika božica Sunca u Zagrebu’. Izašla je u ograničenim količinama i samo ju je dućan ‘Škrinjica’ na Kvatriću imao. Moja baka je sjela na bus iz Gorice i platila ju 500 tadašnjih njemačkih maraka. Jako je bila skupa – govori nam strastvena kolekcionarka.

Ova lutkica ima haljinu koja je sama po sebi skupocjena jer je protkana zlatnim nitima, a njezin dizajn potpisuje Bob Mackie. Sanja kaže da danas u Zagrebu Barbike posebnih izdanja možete kupiti samo u Mulleru.

– Koštaju 80-150 €. Sviđale mi se ili ne, kad je vidim u trgovini moram je imati. Ne znam zašto, ali ja ih volim. Moja je želja da ih skupim što više.

Prvu je dobila u trećem osnovne od strica iz Njemačke, zvala se Kaubojka, a danas u svojoj kolekciji ima oko 500 Barbika. Sanja se s njima ne igra, ona ih zapravo ni ne vadi iz kutijice, a njihova trenutna vrijednosti iznosi 10.000 €.

Njezina kolekcija sadrži posebna izdanja kao što su Barbie Fashion, Barbie Prohujalo s vihorom, Barbie Audrey Hepburn, Barbie Kraljice svijeta. Ima i tri Marilyn Monroe, a fale joj još dvije da kolekcija bude potpuna.

Posjeduje i veliku lutku, u kreaciji u koju stane i petogodišnje dijete, koju je posuđivala za izložbe.

– Za mene su barbike u dizajnerskim haljinama prava remek-djela, imam i nekoliko primjeraka u kreacijama koje je potpisao američki dizajner Bob Mackie. Dakle, Mattel je angažirao dizajnera da on napravi haljinu, a u kutiji je, koja kao i sve ima certifikat, i modni crtež dizajnera – priča Sanja, koja je i strastvena bajkerica, lovkinja, a još i skuplja oružje.

Želi da lutke završe u muzeju
Nekad im je osobno šivala i haljine, a danas u privatnoj kolekciji ima i sve ostalo za lutke, kao što su pribor za jelo, sitnice, modni detalji, pa čak i automobil Porsche. Ima i Kena, i to više njih.

– Cilj mi je imati 1000 lutaka, međutim, nemam ih kome ostaviti, jer ni sestra ni ja nemamo djecu. Ne mislim ih prodavati, to mi nikad nije bio cilj, a nisam ni dobila ozbiljnu ponudu – rekla je.

Jednoga dana Sanja bi željela da njezino vlasništvo bude u Muzeju za umjetnost i obrt. Tako da svake godine, na barbikin rođendan, 9. ožujka, budu izložene javnosti.

24sata