Novak “ekspres” samleo Sinera i utišao engleskog sudiju i publiku: U nedelju igra za osmi Vimbldon!

Region

Spektakularan meč najboljeg srpskog tenisera i brza pobeda u tri seta

Ma, tako je! Najbolji srpski teniser, Novak Đoković plasirao se u veliko finale Vimbldona, pošto je danas na Centralnom terenu pred krcatim tribinama savladao Janika Sinera u ekspresna tri seta tokom kojih je konstantno diktirao tempo i držao se ispred kvalitetnog Italijana – 3:0 (6:3, 6:4, 7:6)!

Borio se Đoković da posao završi što je pre moguće. Držao je koncentraciju na jako visokom nivou i nije dopuštao da ga poremete ni neke druge stvari poput engleskog sudije, Ričarda Hejga, koji mu je u drugom setu u samo jednom gemu uputio dve opomene, a zbog jedne je Srbin izgubio poen.

Vrlo dobro je Novak servirao, igrao prilično agresivno, što je bio i jedini način da se isparira Sineru, koji inače gaji takav stil igre.

Prvi set započeo je gotovo najidealnije moguće. Novak je posle spašenih brejk lopti u uvodnom gemu, već u narednom oduzeo servis Italijanu, a potom gotovo bez ikakvih problema uspevao da odbije napade Janika.

Doduše, imao je Italijan jednu dobru šansu da napravi brejk na rezultatu 3:1, ali pošto je to uspeo da prebrodi, do kraja Sineru nije dao ama baš nikakvu nadu. Uzeo je Đoković set i napravio prvi korak ka finalu Vimbldona.

U drugom setu gotovo identična priča. Opet je Novak već na samom startu napravio brejk, ovoga puta u trećem gemu. A potom je usledila pomenuta drama sa Ričardom Hejgom, engleskim sudijom iz Hala, koji je odlučio da bude “zla zvezda” ovog polufinala.

On je u ovom gemu prvo oduzeo poen Novaku zbog navodnog “ometanja” protivnika, da bi nakon toga pred njegov kraj opomenuo Đokovića zbog predugačkog čekanja na prvi servis. Srbin nije bio nimalo srećan, isprva se prepravljao sa Hejgom, a onda je samo uputio mrki pogled Englezu i osvojio ovaj gem.

Potom se zainatio. Nije dao Sineru ni tračak nade i bez problema je zaključio drugi set.

Treći je već bio mnogo zanimljiviji. Tu je sve bilo dosta dramatičnije. I jedan i drugi teniser su čuvali svoje servise, a opet je na samom njegovom startu Novak bio taj koji je imao 0:40 i tri vezane brejk lopte. Pa opet, Italijan ih je anulirao i produžio gustu borbu, koja je na kraju otišla u tajbrejk.

Tamo je takođe Italijan napravio prvi mini-brejk, ali je odmah isti vratio zbog duple servis greške. Potom je Siner poklekao pod pritiskom, napravio novu grešku, što Novak nije propustio da kazni za plasman u finale Vimbldona.

Novak Đoković – Janik Siner 3:0 (6:3, 6:4, 7:6)
TOK MEČA

III SET

TAJBREJK – 7:6

7:4 – TAKO JEEEEEE! BRAVO NOLE! FINALE VIMBLDONA!

5:4 – MINI-BREJK! Novak ima dva servisa da završi meč!

4:3 – Idemo, Nole! Au, kako je ovo bilo važno!

3:3 – Na promeni strana je izjednačeno!

2:3 – Ali evo treće duple greške Sinera, sve je anulirano!

1:3 – Nije dobro krenulo, napravio je mini-brejk Siner!

———————————

6:6 – Idemo u tajbrejk! Novak sada ima šansu da se dokaže u gemu u kojem je inače najbolji!

5:6 – Ali previše je žilav Janik Siner. Obezbedio je barem tajbrejk u ovom trećem setu. Nikako da poklekne Italijan.

5:5 – Auh, koliko se sada iznervirao Novak! Na 15:40 je promašio prvi servis zbog čega se engleska publika radovala, a jedan gospodin je uzviknuo “Come on Rafa”. Opet je Đokoviću proradio inat, spasio je dve set lopte i produžio treći set!

4:5 – Ovaj set će se odužiti… Siner je obezbedio barem igru na razliku, pošto je i ovaj gem uzeo bez problema uz dobre servise.

4:4 – Ponovo je srpski teniser relativno lako došao do osvajanja svog servis gema. Siner je osvojio samo prvi poen, a potom je Novak vezao naredna četiri.

3:4 – Najbolji srpski teniser nije uspeo ni u ovom gemu da zapreti Sineru. Štaviše, Italijan je ekspresno uspeo da dobije ovaj gem sa nulom.

3:3 – Tako je! Opet lak gem za Novaka, da li je vreme da se zapreti i napravi konačan korak ka finalu?

2:3 – Šteta. Opet je Novak pretio Sineru, imao je 30:30, ali je opet Italijan uspeo da se izvuče i izbegne neprijatnosti.

2:2 – Bilo je malo dramatično u ovom gemu. Dobacio je Siner do 40:40, ali je nakon toga uzeo sledeća dva poena naš teniser i poravnao u trećem setu.

1:2 – Ogromna šteta! Imao je Novak 0:40, spasio se Siner i uz nekoliko jakih udaraca i servisa je osvojio pet poena i rešio ovaj gem u svoju korist.

1:1 – Uzima Novak ponovo svoj gem i ne dopušta brejk Sineru!

0:1 – Slično se sada odvija situacija kao i na početku drugog seta. Uspeo je Siner da bez nekih većih problema osvoji uvodni gem na svoj servis.

II SET

6:4 – GEM i SET! IDEMO! Bravo Nole! Imao je 40:0, prvu set loptu nije iskoristio, ali zato drugu jeste.

5:4 – Nije bilo lagano za Sinera ni u ovom gemu. Prišao je Novak na 40:30, osetio je Italijan taj pritisak, ali je ipak produžio drugi set.

5:3 – Idemo Nole, nije ga uzdrmao engleski sudija ni najmanje. Nastavlja da grabi ka plasmanu u finale Vimbldona. Sada ga gem deli od osvajanja drugog seta.

4:3 – I opet se provukao Janik Siner. Imao je dve brejk lopte da sačuva, Novak bi time došao na gem od osvajanja drugog seta uz servis, ali na kraju je Italijan vezao čak četiri poena i zaključio ovaj gem.

4:2 – Opet mala drama na servis Novaka Đokovića, ali uspeva Srbin da se izbori! Stigao je Siner do đusa, ali su posle toga usledila dva vezana poena našeg tenisera.

3:2 – Uzeo je Siner naredni gem. Novak je osvojio samo jedan poen.

3:1 – Bruka je šta je sada uradio Ričard Hejg! Dva puta je dodelio opomene Novaku Đokoviću! Prvo zbog navodnog ometanja protivniku, a drugi put zbog predugog čekanja na prvi servis. Ali jači je Novak i od Ričarda Hejga, glavnog sudije ovog meča, jači je i od Janika Sinera! Uzeo je gem!

2:1 – BREEEEEEJK! Novak Đoković oduzima servis Janiku Sineru i na početku drugog seta! Imao je 0:40, spasio je Italijan dve brejk lopte, ali treću nije!

1:1 – Dobro je… Opet je Siner uspeo da zapreti, ali Novak je opet uzvratio i poravnao u gemovima.

0:1 – Ipak je uspeo da osvoji ovaj prvi gem drugog seta Janik Siner. Novak se približio na 30:30, ali je Italijan dobio naredna dva poena.

I SET

6:3 – GEM i SET! Novak ekspres osvaja prvi set! Osvojio je Siner prvi poen, a Đoković je potom samo završio priču.

5:3 – Siner uzima još jedan gem i uspeva da produži ovaj set. Međutim, u narednom Novak servira i može da ga osvoji!

5:2 – Ne daje se tako lako Đoković. I ovoga puta uzima gem i to sa samo jednim ispuštenim poenom, tako da ga sada samo jedan deli od osvajanja prvog seta.

4:2 – Gem sa nulom za Janika Sinera. Dosta agresivno igra Italijan i to mu se isplaćuje.

4:1 – Bio je Novak opet suočen sa brejk loptom Sinera na 30:40 i opet je uspeo da se sačuva. Nastavlja Italijan da vrši pritisak.

3:1 – Upisao se sada i Siner na semafor. Nekoliko jakih udaraca iz forhenda i Novak je prvi put poklekao danas na Centralnom terenu.

3:0 – Potvrđen je i brejk! Nije uspeo Siner da zapreti. Stigao je do do 40:30 i tu se i zaustavio.

2:0 – BREJK! Ma bravo, Nole! Najbolji srpski teniser odmah uspeva da oduzme servis Janiku Sineru. Stigao je do 30:40 i nije časio časa, već je odmah ranio Italijana.

1:0 – Auh, kakva drama… Preživeo je Novak! Imao je prvobitno 0:30, pa je dopustio Sineru dve brejk lopte, ali se na kraju ipak izvukao i osvojio ovaj prvi servis gem.

– Prvi na servisu biće srpski teniser u prvom setu.

KOMENTAR PRE MEČA
Zbog obilne kiše koja pada u Londonu izvesno je da će se ovaj meč odigrati u dvoranskim uslovima. To neće smetati Novaku Đokoviću, koji je već imao iskustvo sa tim u glavnom gradu Engleske ove godine.

Đoković je do polufinala stigao pobedama nad Pedrom Kaćinom iz Argentine, Džordanom Tompsonom iz Australije, Stenom Vavrnikom iz Švajcarske, Hubertom Hurkačem iz Poljske i Andrejom Rubljovim iz Rusije.

Sa druge strane, Janik Siner je izbacio Huana Martina Serundola iz Argentine, Dijega Švarcmana iz iste zemlje, Kentana Alija iz Francuske, Danijela Elaija Galana iz Kolumbije, kao i Romana Safijulina iz Rusije.

Do sada su se Novak Đoković i Janik Siner sastajali tri puta i sva tri puta je slavio Srbin. Nekako pravi reper za to što nas čeka danas je njihov prošlogodišnji meč sa Vimbldona kada je Đoković slavio u pet setova i to pošto je Italijan vodio sa 2:0.

Prema kladionicama, Novak je veliki favorit, pošto je kvota na njegovu pobedu 1,20, dok je kvota na trijumf Sinera oko 4,50.

(Telegraf.rs)