RADA IZ ČAČKA JE U 46. GODINI dobila TROJKE: “Kad sa sinom i ćerkama prošetamo gradom, svi gledaju u nas, a ono što su nam rekli sugrađani, nikada neću zaboraviti”

Region

Rada Karanac Lazović iz Čačka dobila je 19. januara trojke, posle 10 vantelesnih oplodnji i šest godina borbe za potomstvo…

Svaki minut sreće pomnoži se sa tri. Rada Karanac Lazović iz Čačka dobila je 19. januara trojke, posle 10 vantelesnih oplodnji i šest godina borbe za potomstvo rodila je Dragu, Bogdanu i Danila. Kako izgleda svakodnevnica ove mame i kako protiču prvi meseci nakon to su bebe stigle kući sa Instituta za neonatologiju?

“Dve bebe smo doveli kući 24. februara, a treću bebu osmog marta i sada smo svi zajedno kod kuće. Za nekoliko dana pune pet meseci. U početku je ritam bio dosta užurban, bilo je teže dok se nismo u potpunosti organizovali. Čini mi se da sam bila i umornija, bebe su tražile i više vremena, sada se i igraju, malo vežbamo, noću duže spavamo.

Kada je suprug počeo da radi, brinula sam kako ćemo uspeti da sve organizujemo, ali naravno da je to moguće. Treba mnogo truda i strpljenja, a pomažu nam i moji roditelji, svekrva, kuma, uvek se nađe neko ko može da pričuva bebe kada je to neophodno. A kada se suprug vrati kući, ostajemo nas petoro, mama, tata i bebe (smeh)”, priča nam Rada Karanac.

“Našalim se često pa kažem: Bilo bi mi dosadno da ima jedno dete. Napornije sigurno jeste sa tri bebe, ali je zabavno. Svaki trenutak donese nešto novo, pa sve to puta tri. Bebe su veoma različite, uče i opažaju svaka na svoj način. Zaboravite na napor kada vidite koliko su deca nasmejana i sreća”, dodaje Rada i kaže nam da je njoj i suprugu lekar sa Instituta rekao da svakoj bebi pristupaju na način koji je u skladu sa detetovim karakterom, temperamentom, potrebama…

“Drugačiji je pristup, drugačija komunikacija sa devojčicama i dečakom i tako je od samog početka. Zapravo, svaka beba je potpuno drugačija što određuje naše ponašanje”, ističe.

Rada i njen suprug Milan Lazović nestrljivo su čekali da i treću bebu dovedu kući a umeli su i da se našale pa su komentarisali kako će im trojke na okupu potpuno promeniti “koncepciju i ritam života”. Ne može da sakrije sreću zbog svih promena koje su deca donela.

“Sada svi zajedno idemo u nove pobede (smeh)”, poručuje.

Bogdana, Draga i Danilo se dobro razvijaju i rastu, očekuju ih do prvog rođendana redovne lekarske kontrole, a sve protiče kako treba.

“U Čačku su oduševljeni trojkama, stalno nam prilaze, pitaju nas o bebama”
Deca Rade i Milana su prve trojke u Čačku posle 15 godina.

“Prijatelji su mi ispričali da su se svi u gradu radovali kada su čuli da smo dobili tri bebe. Kažu mi da se samo to komentarisalo, bila je to lepa vest za grad. A kada izađemo u šetnju pored naše reke Morave, a imamo ogromna kolica sa crvenim sedištima, svi nas primete. Neozbežno je (smeh). Prilaze nam i deca i odrasli. A nešto moram posebno da izdvojim. Dok smo šetali jednom prilikom sa decom, baka i deka koji nemaju manje od 80 godina, ustali su sa klupe držeći se za ruke i poklonili su nam se, i sačekli da prođemo. Evo naježila sam se do se sećam toga. Koliko je za njih bilo značajno da vide trojke kada su nas tako pozdravili”, naglašava.

Skoro uvek kada sa decom i suprugom prošeta gradom, prolaznici imaju poneko pitanje za njih.

Rada je nedavno pogledala sve fotografije koje je zabeležila od početka trudnoće do danas. Čini joj se da je sve brzo prošlo.

“Kada se osvrnem, shvatim da sam sve lako podnela jer sam bila spremna i da se porodim ranije i da će deca najverovatnije kao prevemereno rođene bebe biti neko vreme na Institutu… Danas kada ih pogledam, brige se zaborave, ma ne možete ni da se setite svega što je bilo jer uz decu učite nove stvari i samo idete napred”, zaključuje.

Žena Blic