Savjeti zlata vrijedni: Zašto je važno zaštititi kosu od štetnih UV zraka

Zanimljivosti

Ultraljubičasto (UV) zračenje sunca može utjecati na kosu na niz načina, promjene se dešavaju i dubinski, u strukturi. Iako su nam svakodnevica postali šeširi i razne marame, ipak je dobro razmisliti o dodatnoj njezi.

UV zračenje može isušiti na način da uklanja prirodnu vlagu iz vlasi. To dovodi do gubitka hidratacije, što rezultira suhom, krhkom i lomljivom kosom. Moguća je i poroznost, što znači da postaje propusnija za gubitak vlage.

Duža izloženost suncu može izblijediti ili promijeniti boju. To posebno utječe na obojenu kosu, jer UV zrake mogu razgraditi pigment i uzrokovati izbljeđivanje ili promjenu nijanse.

Osim toga, UV zračenje može oštetiti proteinsku strukturu kose, kao što je keratin, koji je ključan za snagu i integritet teksture. To može dovesti do slabljenja vlasi i pucanja, što očito postaje na vrhovima. Dobro ih je skratiti prije godišnjeg odmora ili višednevnog boravka na suncu.

Također, pretjerano sunčanje kose oštećuje lipidni sloj – kosa ima prirodni lipidni sloj koji pomaže zadržati vlagu i održava je glatkom. UV zračenje može oštetiti taj sloj, tako da naruši nivo vlage i time kosi ‘oduzme’, sjaj i mekoću.

Svi ovi učinci UV zračenja mogu dovesti do dugoročne štete, postaje suha i lomljiva, a boja je blijeda. Opće stanje kose postaje lošije, što se vidi na prvi pogled.

Zato su dobri keratinski šamponi koji će dodatno zaštititi lasi, a preporuka su i razni sprejevi s uljem argana i makadamije. Mnogi kozmetički brendovi imaju razne proizvode i prijedloge kako spasiti kosu na suncu, uglavnom je riječ o laganim formulama, maskama, sprejevima i sličnim teksturama.

radiosarajevo.ba