Lana Pudar kreće u lov na nove medalje

Region

Glavni grad Srbije Beograd će od 4. do 9. jula biti domaćin Evropskog prvenstva za juniore u plivanju, gdje će najveća bh. uzdanica svakako biti Lana Pudar (17) koja je trenutno najbolja juniorka starog kontinenta.

Lana je za ovo prvenstvo odlučila da prijavi svoje najjače oružje, a to je disciplina delfin.

Tako ćemo Lanu gledati na 200, 100 i 50 metara delfin i u borbi za tri medalje, a gledajući rezultate, Lana ima velike šanse da podeblja kolekciju medalja sa velikih takmičenja.

Naša najbolja plivačica u bazen će 5. jula kada je na rasporedu utrka 100 metara delfin.

Kvalifikacije su na rasporedu u jutarnjem programu od 10 sati, a Lana će nastupiti u utrci broj 7.

Pored Lane u kvalifikacionoj trci su još Allisa Soini iz Finske, Paulina Cierpialowska iz Poljske, Tabatha Avetand iz Francuske, Julia Ullimann iz Švicarske, Phoebe Cooper iz Velike Britanije, Kristine Nilsson Norby iz Danske i Lora Fanni Komoroczy iz Mađarske.

Lana u pomeutoj grupi ima ubjedljivo najbolje vrijeme na 100 metara delfin koje iznosi 57.27., a koliko je dominantna u ovoj konkurenciji pokazuje podatak da drugo najbolje vrijeme ima Julia Ullmann, a iznosi 59.39.

Što se tiče bh. predstavnika, šampionat u Beogradu otvorila je Iman Avdić koja je u kvalifikacijama utrke na 200 metara slobodnim stilom zauzela 24. mjesto u vremenu 2:04.24 u konkurenciji 55 juniorki Evrope, ali nažalost to nije bilo dovoljno za polufinale.

sportsport.ba