Tragedija u Zemunu je mogla biti sprečena: Radnici veče pre eksplozije oštetili cev za gas, a nisu prijavili nadležnima

Region

Stevo Ljiljak je poginuo, dok je njegova ćerka Ljiljana teško povređena u stravičnoj nesreći koja se dogodila u petak u Ševinoj ulici u Zemunu, nakon što je došlo do eksplozije plina u njihovoj porodičnoj kući. U pomenutoj ulici već nedeljama traju radovi koji se odnose na postavljanje optičkih kablova, a iako je dan pre eksplozije došlo do oštećenja gasovodne mreže od strane građevinske mašine, naredno jutro su ipak nastavljeni radovi.

Eksplozija se dogodila u petak rano ujutru, a od jačine detonacija Stevo je nastradao, dok je njegova ćerka Ljiljana zadobila teške povrede i opekotine. Od siline detonacije, nesrećna žena je izletela kroz prozor kuće.

„Eksplozija je bila tolika jaka da je od cele kuće ostao samo dimnjak, sve se srušilo. Nije mi jasno kako se to dogodilo jer se oni ne greju na plin. Tom stranom ulice ide gasovod koji je ugrađen pre 10, 15 godina. Sada su kopali i postavljali neke kablove, valjda optičke. Najverovatnije su oštetili cev pa je ljudima gas ušao u kuću. Oni se greju na drva“, rekao je jedan od komšija.

Do detonacije je došlo u trenutku kada je Ljiljana upalila kuvalo, pretpostavlja se da je kuća bila puna gasa koji je tokom noći curio.

„Sve se dogodilo u trenutku“, kaže izvor Nove.

Prema nezvaničnim saznanjima portala Nova.rs, građevinska mašina je još u četvrtak uveče oštetila gasovod nadomak porodične kuće Ljiljak.

„Jedan radnik je mašinom oštetio cev u kojoj je bio gas. Pretpostavlja se da je gas curio celu noć i i da je ušao u kuću porodice Ljiljak. Kako je došlo do eksplozije u kojoj je Stevo nastradao, a njegova ćerka zadobila teške povrede, utvrdiće istraga“, navodi izvor Nove.

I pored toga, radovi u Ševinoj ulici su nastavljeni i narednog dana, iako je veče pre došlo do štete koja je izazvala katastrofalne posledice.

Prema nezvaničnim saznanjima Nova.rs, firma koja je izvodila radove nije prijavila oštećenje „Srbijagasu“.

Zbog celog slučaja privedena su odgovorna lica firme OZA PE d.o.o iz Pećinaca, Aleksandra R. i Lazara D., kao i još sedam radnika, zbog sumnje da su juče tokom izvođenja radova građevinskom mašinom oštetili gasovodnu cev u Zemunu, zbog čega je jutros došlo do eksplozije u jednoj privatnoj kući.

Gas se osećao danima
Sa druge strane, stanari Ševine ulice tvrde da se gas osetio danima.

„Kažu da se gas osetio dva dana po ulici, juče su iskopali rupu i juče su mi rekli da su ispred moje kuće našli kvar“, rekla je jedna žena.

Bez odgovora
Portal i list Nova uputili su pitanja distributivnoj gasovodnoj mreži JP “Srbijagas” kako bismo proverili da li im je prijavljeno da je došlo do oštećenja cevi, zbog čega bi trebalo da se isključi gas u tom delu Zemuna, međutim, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.

Takođe, pitanja smo uputili i Građevinskoj inspekciji kako bismo proverili ko je prijavio radove u ulici, ali odgovore nismo dobili.

nova.rs