Muslimani danas proslavaljaju Kurban-bajram (FOTO)

Uncategorized

Muslimani u Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas slave veliki mubarek dan Kurban-bajram, blagdan prinošenja žrtve ili Hadžijski-bajram, vrijeme obavljanja hadža. Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Uslijedio je i svečani program u izvedbi poznatih učača Kur’ana, ilahija i kasida.

Nakon klanjanja bajram-namaza i bajramske hutbe, vjernici pristupaju žrtvovanju kurbana, a kurbansko meso se dijeli onima koji su u potrebi, komšijama, porodici.

Kurban-bajram traje četiri dana, a to je vrijeme koje muslimani provode u krugu porodice, dočekuju i obilaze familiju, prijatelje, komšije.

Kurban je žrtva koja se prinosi u spomen dvojice Ademovih a.s. sinova i na Ibrahimovu odanost Bogu. Svi Božji poslanici, od Adema a.s. do Muhammeda a.s. držali su do institucije kurbana, imperativa koji se nije gasio kroz čitavu historiju čovječanstva.

Za kurban se obično žrtvuje ovan, krupna stoka, a kurbansko meso se dijeli siromašnima, prijateljima, komšijama, onima kojima je to najviše potrebno, time se pokazuje briga za ljude i njihove potrebe. Oni koji dijele kurbansko meso govore „halal olsun“, a oni koji primaju govore „kabul olsun“.

Također, Hadži-bajram je vrijeme kada nekoliko miliona muslimana boravi u časnim mjestima Mekki i Medini kako bi obavili peti stub islama – hadž, koji im Uzvišeni Bog propisuje i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to.

Hadž podrazumijeva: hodočastiti Meku i Medinu, boraviti na Arefatu, (mjestu sa kojeg je Božiji poslanik Muhammed.a.s. održao posljednju hutbu), zatim izvršiti obilazak K’abe, ubrzano hodati i trčati između dva brdašca Safe i Merve, te obaviti ostale hadžske obrede.

Jučer je oko tri miliona hodočasnika boravilo na brdu Arefat, nedaleko od Mekke, obavljajući tako glavni obred hadža. Arefat je brdo milosti, spoznaje, mjesto na kojem se grijesi opraštaju i molitve primaju.

Nakon toga, na Mini su obavili obred gađanja šejtana kamenom.

Kurban bajram ili Hadži bajram ima dvije radosti – radost žrtvovanja kurbana i dijeljenje kurbanskog mesa, a druga radost je obavljeni hadž, čime se hadžije, koji su Allahovi gosti, približavaju Allahu i iskazuju pokornost, zahvalnost, i nadaju se Njegovoj milosti i oprostu.

REDAKCIJA PORTALA NAJBOLJA NARODNA MUZIKA  svim vjernicima koji slave želi Bajram Šerif Mubarek Olsun.-