U strašnim poplavama na zapadu Kosova poginuli dijete i majka

Region

U poplavama koje su pogodile grad Peć na zapadu Kosova nakon obilnih kiša, utopilo se petogodišnje dijete, a hitne službe potom su pronašle i tijelo njegove majke.

Gradonačelnik općine Peć na Zapadu Kosova Gazmend Muhadžeri je izjavio da je šokiran posljedicama poplave.

“Ovo je ozbiljna i gorka situacija za naš grad. U ovom teškom vremenu, izražavam saučešće i punu solidarnost. Nadam se da imaju snage da nadiđu ovu situaciju”, napisao je Muhadžeri na Facebooku.

On je dodao da su ekipe općine na terenu i promatraju stanje poslije poplava.

Ministar administracije lokalne samouprave Kosova Eljbert Krasnići saopćio je da je taj resor u stalnoj komunikaciji i koordinaciji s općinom, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom odbrane da priteknu u pomoć građanima u Peći nakon poplava u subotu.

Krasnići je u objavi na Facebooku rekao da komunikacija s ovim institucijama nije prestala od početka kiše u subotu.

“Zabrinuti i šokirani situacijom zbog poplava u Peći, gdje su živote izgubila dva naša građanina, dijete i njegova majka. Od kada su kiše počele sinoć, bio sam u stalnoj komunikaciji i koordinaciji s gradonačelnikom Muhadžerijem, ministrom unutrašnjih poslova Dželjaljom Svečljom i ministrom odbrane Armendom, kako bismo pomogli građanima i općini u ovoj teškoj situaciji”, kazao je Krasnići.

Ministar odbrane Armend Mehaj saopćio je da su jedinice za potragu i spašavanje BSK krenule u pomoć nakon poplava koje su pogodile grad.

Mehaj je rekao da je ministarstvo koje vodi u stanju pripravnosti sa svim svojim kapacitetima.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je cijelo Kosovo šokirano zbog smrti dvije osobe u poplavama u Peći.

U objavi na Facebooku, Osmani je izrazila saučešće porodici majke i djeteta koji su nastradali u subotu u poplavi, i dodala da su pripadnici Sigurnosnih snaga Kosova i timovi hitne pomoći u Peći.

Osmani je dodala da je u ovim teškim trenucima važno da se podrška nastavi kako bi se općina Peć izborila i oporavila od ove teške i tragične situacije.

n1info.ba