Ne opraštate ljudima da biste njih spasili – Opraštate da biste sebe spasili

Zanimljivosti

Opraštanje ne treba smatrati znakom slabosti ili davanjem lošim osobama autoriteta nad sobom. Naprotiv, opraštanje je ključno za postizanje istinske sreće i blagostanja.

Mudri Konfucije je rekao: “Zaboravite uvrede, i nikad ne zaboravite na dobrotu.” Ali kako to postići? Kako ne uzvratiti kada nas netko uvrijedi na snažan način? Odgovor je zapravo vrlo jednostavan. Kada vas netko uvrijedi i ta uvreda vas duboko pogađa, prirodna reakcija je osjećaj ogorčenja. To ogorčenje raste poput ogromne kugle negativnosti koja vas okružuje i narušava vaš unutarnji mir.

Svaki put kada se prisjetite te uvrede ili razmišljate o tome što ste trebali reći u tom trenutku, ogorčenje samo nastavlja rasti. Stoga je važno odmah oprostiti, ali ne zbog vlastite slabosti, već radi vlastitog blagostanja. Udahnite duboko i recite si: “Ova uvreda je pokazatelj njihove slabosti, a ne moje. Ja sam jači od te uvrede, a moje srce je veće od nje. Stoga, opraštam.”

Chuck Hilling je rekao: “Ne opraštate drugima da biste njih izliječili. Opraštate drugima da biste sebe izliječili.” Jeste li primijetili da je teže povrijediti ljude koji su zadovoljni svojim životom? To je istina, jer su takvi ljudi naučili da u svom unutarnjem biću njeguju samo pozitivnost. Oni su naučili da nijedna uvreda nije jača od njih samih. Oni su usmjereni na sebe, na svoj život i nemaju vremena razmišljati o tome zašto ih je netko uvrijedio ili što su trebali odgovoriti.

“Nitko me ne može uvrijediti ako im to ne dopustim”, rekao je Mahatma Gandhi. To je jednostavna istina koju mnogi ne mogu shvatiti. Ako dopustite da riječi nekoga drugog povrijede vas, tada ste toj osobi dali moć da utječe na vaše emocije i život. Opraštanje je stoga čin samopomoći i osnaživanja.

Opraštajući, oslobađate se tereta negativnosti i omogućujete vlastitom duhu da procvjeta. Ne morate zadržavati gorčinu i ljutnju. Umjesto toga, možete odabrati put opraštanja, koji vodi ka unutarnjoj slobodi i miru. Opraštanje ne znači zaboraviti ili opravdati postupke drugih, već oslobađanje sebe od tereta negativnih emocija kako biste mogli krenuti naprijed s ljubavlju, suosjećanjem i mirnom sviješću.

Zato, naučite oprostiti ne zbog drugih, već zbog sebe. Neka vaše srce bude snažno, a duša oslobođena negativnosti. To je put prema istinskoj sreći i blagostanju koje možete postići samo opraštanjem.

sve za zenu.net