Ivanišević je sada definitivno najveći Hrvatski teniski trener u povijesti.

Region

Goran Ivanišević s Novakom Đokovićem je osvojio svoju osmu zajedničku titulu, a jednu ima i s Marinom Čilićem. To ga definitivno čini najuspješnijim hrvatskim trenerom na Grand Slam nivou.

Na pitanje tko je najveći hrvatski tenisač u povijesti većina domaćih zaljubljenika u sport odgovorit će vam – Goran Ivanišević. Iako je i Marin Čilić postigao velike uspjehe i igrao u finalu tri različita Grand Slam turnira, u srcima navijača Goran je i dalje broj 1. No, osim osebujnih igračkih dana i osvojenog Wimbledona 2001. godine, Ivanišević sada ima i prilično impresivnu trenersku karijeru. Naime, nakupilo se već devet Grand Slam turnira koje je osvojio sa svojim igračima.

To ga svakako čini jednim od najvećih hrvatskih teniskih trenerskih imena u povijesti, u zemlji u kojoj smo dosad imali nekoliko zaista odličnih stručnjaka… Nadmašio Pilića i Ljubičića Među uspješne hrvatske trenere definitivno treba prije svega uvrstiti Nikolu Pilića. Ovaj splitski stručnjak između ostalog je stajao iza Ivaniševićevog osvajanja Wimbledona 2001. godine, a bio je i dio legendarne generacije koja je osvojila prvi hrvatski Davis Cup 2005. godine. Ivan Ljubičić također se može pohvaliti impresivnim trenerskim uspjesima. Doduše, ostvario ih je vodeći ni manje ni više nego Rogera Federera. S velikim Švicarcem dvaput je osvojio Australian Open, a jednom Wimbledon, prije nego što se čarobnjak iz Basela umirovio.

Vrijedi svakako spomenuti i Željka Krajana, jer on je Dinaru Safinu doveo sve do finala Roland Garrosa, a s hrvatskom reprezentacijom uspio je osvojiti Davis Cup 2018. godine, posljednji zasad u vitrinama naših tenisača. Uspješan je bio i Mario Tudor u stručnom stožeru Ivaniševića, a na profesionalnoj sceni još rade kao treneri Vedran Martić, Goran Prpić, Mislav Hižak i mnogi drugi. No, Ivaniševićevi uspjesi nadmašili su rezultate svih drugih naših renomiranih trenera, a i imena s kojima je radio u posljednjih desetak godina zaista zvuče impresivno…

Unaprijedio i Čilića i Đokovića Vjerojatno najveći uspjeh Gorana Ivaniševića kao trenera bilo je osvajanje US Opena 2014. godine s Marinom Čilićem. Do tada je Čilić bio nesiguran tenisač koji je mnogo oscilirao. Te je godine uspio popraviti servis i svoju metalnu snagu, za što definitivno dio usluga pripada i Ivaniševiću. Goran i Marin su se razišli 2016. godine, a zatim je Ivanišević vodio još dva vrhunska tenisača, Tomaša Berdycha i Miloša Raonića. Obojica su u to doba imali problema s ozljedama pa nisu mogli ostvariti uspjehe koje su očekivali. A onda je u lipnju 2019. godine Goran Ivanišević ušao u stručni stožer Novaka Đokovića, uoči Wimbledona na kojem je srpski tenisač u dramatičnom finalu svladao Rogera Federera, 13:12 u petom setu.

Suradnja je tada bila tek privremena, no ubrzo je postala trajna i Goran je nastavio s Đokovićem vladati svjetskim tenisom. Uslijedilo je još sedam titula, uključujući i rekordnu 23. srpskog tenisača prošle nedjelje u Roland Garrosu. Pa iako je Đoković i prije Ivaniševića osvajao titule na najvećim turnirima, istina je da se vide određene poboljšanja po pitanju servisa u njegovoj igri posljednjih godina. Također je Goran bio uz njega kroz sve one kontroverze oko zabrane ulaska u Australiju i SAD te mu nije dopustio da poklekne i odustane od tenisa. Iako je trenutno nedodirljiv u svijetu tenisa, posao trenera Novaka Đokovića nije uopće jednostavan. Radi se o tenisaču koji zna biti vrlo grub prema svojem stručnom stožeru za vrijeme samih mečeva pa i težak na treninzima. No, kad ga to ludilo prođe, pretvori se u vrlo korektnog sportaša koji svojim pristupom može biti primjer drugima. U svakom slučaju, Ivanišević danas priznaje da rad s Đokovićem nije jednostavan, ali ga je unaprijedio kao trenera. Zajedno će vjerojatno osvojiti još pokoju Grand Slam titulu i nastaviti ispisivati povijest. A nakon toga, ako Goran nastaviti raditi kao trener s nekim drugim i opet se popne na svjetski vrh, tada već možemo govoriti o zaista velikoj trenerskoj karijeri, s kojom bi se malo koji teniski stručnjak mogao uspoređivati…

hrsport.hr