U Grčkoj sve poskupelo: Giros pita 3,5 evra, sladoled dva, kafa i do pet evra!

Svijet

Iako ‘zvanično’ sezona još nije krenula, cene hrane i pića na grčkoj obali već sada su ‘paprene’

Predsezona u Grčkoj je uveliko počela, a ono što najviše zanima srpske turiste su svakako cene! S obzirom na aktuelnu ekonomsku situaciju u svetu, inflacija nije zaobišla ni egejsku obalu, tako da je ovog leta turistima potreban nešto deblji novčanik.

Najpopularniji, odnosno najposećeniji deo Grčke za Srbe je Halkidiki pa smo i cene proverili u tom delu, konkretnije na Kasandri.

Od mesta do mesta…
Turisti koji se odluče za “hranu za poneti“, a najpopularniji je sigurno giros, za ovu grčku ‘poslasticu’ morali bi malo da se pomuče da bi je našli po ceni od 2,5 evra. U Haniotiju giros pita toliko košta samo na jednom mestu, dok je u proseku oko 3,5 evra. Giros porcija, odnosno isti obrok ali kada hoćete da ga poručite u restoranu, košta minimum osam evra.

Ipak, treba naglasiti, barem što se tiče Kasandre (a verovatno je slično i u drugim krajevima Grčke), cene se razlikuju od mesta do mesta. Tako da, na primer u Pefkohoriju giros pita ne može da se nađe za manje od 4,3 evra. Kada se sve to uzme u obzir, prosečna i najčešća cena giros pite je oko 3,5 evra.

U brzu hranu koja je omiljena našim turistima spada i pica, a za onu srednje veličine treba izdvojiti minimum sedam evra, pa i do 10, 11 evra. Velike pice koštaju i do 14 evra. Česte porudžbine u grčkim restoranima su i pasta ili musaka. Tako su špagete bolonjeze u proseku 10 evra, koliko košta i grčka musaka.

Neizostavna riba je nešto skuplja, pa će vas morski specijaliteti u restoranu, kao najjeftinija varijanta, izaći oko 35 evra za dve osobe. Dosta restorana nudi piletinu za dvoje po ceni od minimum 18 do 25 evra. Uz jelo ide i piće, a ako se odlučite za vino, najjeftinija varijanta je šest evra po čaši. Pivo je povoljnije, pa se u restoranu može naći i za 3,5 do četiri evra.

Kada smo već kod pića, cene kafe se drastično razlikuju za one koji žele da sednu u kafić i za one koji hoće da je ponesu. Tako čuveni “frape“ košta od 3,5 evra do pet evra u kafiću, a “za poneti“ je od 1,5 do dva evra.

Za sladokusce sladoled je ono što se mora probati na moru. A na Halkidikiju retko-gde se kugla sladoleda može naći za manje od dva evra, barem je tako u Haonitiju i Pefkohoriju. Srećom, jedna kugla uglavnom je veličine tri kugle iz beogradskih poslastičarnica, tako da se isplati.

Potražiti velike markete
Turisti koji ove sezone borave u grčkim letovalištima a sami spremaju hranu proći će malo jeftinije. U velikim marketima, gde su cene povoljnije, kilogram paradajza košta od 1,6 do dva evra, dok se krastavac prodaje svuda na komad i košta od 0,4 do 0,8 evra.

Hleb (upakovan) košta u proseku oko dva evra, za upakovana ćureća prsa (300 grama), i to na akciji, treba izdvojiti oko 2,5 evra, a za jogurt ili kiselo mleko na akciji oko 1,5 do dva evra (pakovanje od tri jogurta po 200gr).

Cene voća su takođe povoljnije u marketima, gde kilogram trešnji košta 6,5 evra, kajsija oko tri evra, breskvi 2,5 evra, a banana oko dva evra. Kod uličnih prodavaca, koji najčešće idu kamionetom od plaže do plaže, voće je malo jeftinije nego u velikim marketima.

U prodavnicama je jeftinije i piće. Koka-kola u limenci košta 0,95 evra, u flašici 1,2 evra (0,5 litara), dok je pivo (‘mitos’) od pola litre 2,35 evra, a “hajneken” 2,5 evra.

Oni koji na plažu ne idu bez suncobrana, ovo “pomagalo” mogu naći po ceni od oko šest evra pa naviše, dok za dve ležaljke i suncobran na plaži treba izdvojiti najmanje 10 evra, a na većini plaža na Halkidikiju cena je oko 12 evra. Zanimljivo je da nigde nema opcije da se za tu cenu dobija besplatno piće, već se ono posebno plaća i pored iznajmljenih ležaljki.

24sedam.rs