PROMENA NA FLAŠAMA KOJA SVE IZLUĐUJE: Evo Zbog Čega Čep Više Ne Možete Da Odvojite Od Ambalaže

Zanimljivosti

PROMENA NA FLAŠAMA KOJA SVE IZLUĐUJE: Evo zbog čega čep više ne možete da odvojite od ambalaže

Na tržištu su se pojavile neke ambalaže sa čepom, koji se ne mogu pokidati, tj. odvojiti od njih. Drugim rečima, sada su oni pričvršćeni plastičnim nitima za otvor flaše/kartonskog pakovanja. Ako ste pokušali da ih skinete/pokidate, pa niste uspeli, evo zašto je to tako.

Reč je o direktivi Evropske unije koja je usmerena na reciklažu većih količina plastike, nego što je to slučaj do sada. Iako je ova direktiva davno izglasana, tek treba da stupi na snagu u potpunosti. Kada je reč o ovom rešenju, koje treba da prati evropske ciljeve vezane za održivost i ekologiju, u maju 2018. EU je najavila novu direktivu o tome kako treba postupati sa plastičnim proizvodima za jednokratnu upotrebu.

Između ostalog, ova uredba nalaže da će pića moći da se prodaju u plastičnim flašama, samo ako čep ostane pričvršćen za nju. Međutim, na fotografijama koje je snimila naša ekipa – možete videti da se ista norma primenjuje i na ambalaže od kartona.

Direktiva je, inače, izglasana 5. juna 2019. godine, a proizvođači imaju obavezu da joj prilagode svoje proizvode najkasnije do decembra 2024. godine.

Takođe, aktuelna direktiva je deo prve Strategije o plastici koju sprovodi Evropska unija, sa ciljem da se plastična ambalaža na tom tržištu reciklira do 2030. godine, te da se smanji potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu i ograniči namerna upotreba mikroplastike.

Kako se navodi, količina otpada bi zbog ove odluke mogla biti smanjena za 10 odsto, a konstatuje se da Evropljani svake godine proizvedu 25 miliona tona plastičnog otpada. Ipak, manje od 30 posto se prikupi za recikliranje.

Ako se i dalje pitate na koji način će ovo rešenje doprineti očuvanju okoline, iz EU sugerišu da su se čepovi ranije redovno bacali na ulicu. Međutim, kao jedan od potencijalnih problema ovog rešenja javlja se praktičnost, jer su ljudi na forumima već počeli da komentarišu kako se “muče” kod ambalaža od pola litre, poput flašice vode koju nose po gradu itd.

(Kurir.rs/Telegraf Biznis)