BEZ KAPI ULJA I BEZ ČEKANJA DA NADOĐE TIJESTO: Mekane KROFNE IZ RERNE Gotove Za Tren Oka (RECEPT)

Hrana i pice

BEZ KAPI ULJA I BEZ ČEKANJA DA NADOĐE TIJESTO: Mekane KROFNE IZ RERNE gotove za tren oka (RECEPT)

Starinske krofne jedno su od omiljenih domaćih peciva i uvijek dobra ideja za doručak ili večeru, zar ne? Slasne, vazdušaste, a tako ukusne i zasitne, krofne su nešto čemu nije lako odoleti, posebno ako ih filujete čokoladnim ili sočnim kokos kremom i pospete šećerom u prahu.

Sastojci:

1 kesica suhog kvasca
700-900 grama brašna
4 jajeta
300 mililitara jogurta
200 mililitara vode
150 grama šećera
100 grama šećera za posipanje
cimet po ukusu
150 grama margarina (ostavite jednu kašiku sa strane)

Domaće krofne posute šećerom u prahu

DOMAĆE KROFNE POSUTE ŠEĆEROM U PRAHUFOTO: MIRJAM KAVCIC/SHUTTERSTOCK

Priprema

U mlakoj vodi razmutite suhi kvasac sa kašikom šećera, pa pospite brašnom, pokrijte i ostavite da nadođe. Poslije pet do deset minuta, sipajte brašno, jaja i jogurt, otopljen margarin i šećer, pa varjačom sve dobro sjedinite i ostavite da odstoji pola sata do sat. Potom prebacite na pobrašnjenu površinu, dobro premjesite, pa razvucite tijesto na debljinu od oko jednog do jednog i po centimetra.

Vadite čašom krofne i ređajte ih u pleh koji je prethodno premazan margarinom ili obložen pek-papirom. Ne približavajte krofne previše jednu drugoj jer će porasti u rerni, pa bi mogle da se zalepe. Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni. Čim bude gotovo, premažite otopljenim margarinom (iz jedne kašike koju ste odvojili sa strane na početku pripreme), pa pospite šećerom i cimetom.

novi.ba