Srbija ima genijalca sa više od 400 medalja i pehara! Ima 15 godina, dominira u dva sporta i tek će da pomera granice

Region

Da je Srbija “rasadnik” talenata, poznato je odavno. Ponekad nismo svesni kakve majstore imamo u nastajanju – takav je slučaj Marka Milanovića, 15-godišnjeg momka koji skoro da i ne bira teren na kom će dominirati.

Naime, Marko briljira i u šahu i u stonom tenisu, nedavno je u razmaku od samo dve sedmice osvojio oba šampionata u svim disciplinama u oba sporta.

Najmlađi je međunarodni FIDE majstor šaha u Srbiji ikada, jedinstven primer u svetu sporta – od šeste godine počeo je da pobeđuje bar duplo starije od sebe. Već u 15. godini, ne zna više gde da stavi medalje i pehare.

Međunarodni je FIDE majstor šaha, višestruki kadetski šampion Srbije i Vojvodine u redovnom, ubrzanom i brzopoteznom šahu i rešavanju šahovskih problema, višestruki školski prvak Srbije u šahu, višestruki šampion i vicešampion Srbije u stonom tenisu!

Jedinstven je slučaj u Srbiji, verovatno i u svetu – dete šampion u dva sporta, “Vukovac” od trenutka kad je pošao u školu s posebnim darom za matematiku. Uvek se takmičio i osvajao titule pobeđujući znatno starije od sebe…

Postoje ljudi koja ga impresioniraju.

– Nemam uzore ali imam igrače čije mečeve volim da gledam. U šahu to su prvak sveta Magnus Karlsen i Rus Aleksandar Moroževič, a volim i Engleza Majkla Adamsa jer dugo igra na visokom nivou i ima sličan stil kao ja. U stonom tenisu najviše volim da gledam Majkla Mejza, zatim Timo Bola i Vladimira Samsonova, a od kineskih igrača Ma Lina, Ma Longa i Ksu Ksina. Posebno cenim našeg Aleksandra Karakaševića zbog specifičnog stila igre i činjenice da decenijama igra na visokom nivou – kaže Marko za Sportal.

Koji sport više voliš i kada bi morao da biraš između njih, koji bi pre izabrao?

– Volim podjednako oba sporta, uživam u njima i nastaviću da igram oba. Kada bih morao da se opredelim za jedan to bi bio šah zato što omogućava samostalni rad i napredak, ne zavisiš od uslova za igru, sale, itd.

Koliko smatraš da je za tvoje vršnjake važno da se okrenu sportu, nije možda ni bitnou kom pravcu, samo da se bave njim?

– Smatram da je važno da svako trenira makar jedan sport, a bolje dva. Ne moraju obavezno da se takmiče, ali da se nečim bave. Tako obično i krene, u nižim razredima skoro svako trenira po nešto, ali kasnije, kada škola postane teža, na žalost mnogi prestanu.

Da li vidiš da je to slučaj danas, i da li smatraš da možda utičeš na svoje drugare da se okreću sportu?

– U srednjoj školi retko ko se ozbiljnije bavi neki sportom što je šteta. Što se mene tiče, trudim se da dajem pozitivan primer i pokažem da se mnogo toga može kada se hoće. Dobar broj mojih drugara i protivnika na takmičenjima mi je reklo da su počeli da treniraju i uče šah kada su videli da sam ja još kao predškolac počeo da osvajam pehare i medalje, a to me dodatno čini srećnim.

Šta je sve Marko postigao do sada
– Rođen je 2008. godine u Pančevu gde i živi. Šah i stoni tenis je počeo da igra sa 5 godina.

– Do sada, sa 15 godina, osvojio je preko 400 pehara i medalja na takmičenjima u oba sporta.

– Višestruki je šampion Srbije, prvak Vojvodine i školski prvak Srbije u svim šahovskim disciplinama koje postoje: redovnom šahu, ubrzanom šahu, brzopoteznom šahu i u rešavanju šahovskih problema, više puta u konkurenciji starijih od sebe

– Višestruki je šampion i vicešampion Srbije u stonom tenisu

Nosilac je više državnih rekorda u šahu od kojih su neki:

– Sa 6 godina najmlađi osvajač II seniorske šahovske kategorije u Srbiji

– Sa 7 godina najmlađi osvajač najviše, I seniorske šahovske kategorije u Srbiji

– Sa 7 najmlađi kadetski prvak Srbije ikada, u konkurenciji starijih od sebe

– Sa 8 godina najmlađi trostruki šampion Srbije: u redovnom, ubrzanom i brzopoteznom šahu u konkurenciji dve godine starijih od sebe

– Sa 9 godina najmlađi osvajač sve 4 medalje na Šampionatu Srbije, u redovnom, ubrzanom i brzopoteznom šahu i rešavanju šahovskih problema, u konkurenciji starijih od sebe

– Sa 10 godina jedini petostruki šampion Srbije ikada, u svim šahovskim disciplinama: redovnom, ubrzanom i brzopoteznom šahu, u rešavanju šahovskih problema i školski prvak Srbije

– Sa 10 godina najmlađi šahista u Srbiji koji je po međunarodnom FIDE rejting sistemu prešao 2000 poena

– Sa 11 godina najmlađi FIDE majstorski kandidat u Srbiji koji je zvanje osvojio na međunarodnom seniorskom turniru

– Sa 13 godina do tada najmlađi međunarodni FIDE majstor šaha u Srbiji

– Sa 14 godina jedini osvajač svih 7 medalja na svim Prvenstvima Srbije, 4 zlatne i 3 srebrne, itd

– Sa 14 godina života već je 6 godina stalni član kadetske Reprezentacije Srbije u šahu. – Sa 5,5 godina prvi put učestvuje na otvorenom turniru u stonom tenisu i kao debitant osvaja zlatnu medalju u konkurenciji 2,5 godine starijih.

– Tri meseca kasnije, sa nepunih 6 godina, počinje da se takmiči i u šahu i odmah osvaja zlatne medalje u konkurenciji nekoliko godina starijih od sebe.

– 2014. godine, sa 6 godina, postaje zvanični prvak pančevačke opštine u stonom tenisu u konkurenciji više nego dvostruko starijih od sebe, do 14 godina, što je verovatno nezabeležan slučaj ikada u bilo kom takmičenju.

– 2015. godine, sa 7 godina, po drugi put osvaja titulu prvaka pančevačke opštine u stonom tenisu u konkurenciji dvostruko starijih od sebe, do 14 godina, u pojedinačnoj i u ekipnoj konkurenciji.

– Oba rezultata odbranio je 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 i 2021. godine.

– 2014. sa 6 godina osvaja II seniorsku kategoriju u šahu i postaje zvanično najmlađi nosilac tog šahovskog zvanja u Srbiji.

– 2015. sa 7 godina osvaja najvišu, I šahovsku kategoriju u šahu i postaje zvanično najmlađi nosilac te seniorske šahovske titule u Srbiji.

– 2019. sa 11 godina na međunarodnom seniorskom turniru u Beogradu osvaja titulu zvaničnog kandidata za međunarodnog FIDE majstora, najmlađi u Srbiji. 6 godina zaredom Marko Milanović je zvanično najbolji mladi sportista grada Pančeva, u više različitih zvanja i kategorija:

– Jedini je nosilac plakete “Naši mladi talenti” za 2015. Godinu, sa 6 godina života.

– Jedini je nosilac plakete “Najperspektivniji u oblasti školskog sporta” za 2016. u vreme kada je pohađao prvi razred osnovne škole.

– Zvanično je najbolji mladi sportista grada Pančeva za 2017. godinu.

– Zvanično je najbolji mladi sportista grada Pančeva za 2018. godinu.

– Zvanično je najbolji mladi sportista grada Pančeva za 2019. godinu.

– Zvanično je najbolji mladi sportista grada Pančeva za 2020. godinu.

– Po odluci gradonačelnika nosio baklju i otvorio Sportske igre mladih Srbije.

– Početkom 2015. godine, sa 6 godina, po prvi put osvaja Prvenstvo Vojvodine u šahu u standard tempu u konkurenciji znatno starijih od sebe, čime postaje najmlađi prvak Vojvodine u šahu.

– Sredinom 2015. godine osvaja prvo mesto i na Šampionatu Srbije u standardnom šahu u konkurenciji starijih od sebe, čime postaje zvanično najmlađi prvak Srbije u istoriji.

– Iste godine na Šampionatu Srbije u ubrzanom (rapid) šahu osvaja titulu vicešampiona Srbije u ubrzanom šahu, takođe u konkurenciji starijih od sebe. 2015. godine kao kadetski prvak Srbije pozvan je na Evropski i Svetski šampionat u šahu, u konkurenciji starijih od sebe. Na oba šampionata ostvaruje natpolovični bodovni učinak, po čemu je jedan od najboljih članova kadetske reprezentacije Srbije do 18 godina.

– Na Evropskom šampionatu 2015. sa po jednom takmičarom iz Rusije i Litvanije podelio je prvo mesto u svom godištu.

– Na Svetskom prvenstvu 2015. u Grčkoj osvojio je četvrto mesto u svom godištu.

– Na Evropskom prvenstvu u ubrzanom šahu 2015. osvojio je drugo mesto u svom godištu, a podelio četvrto mesto u ukupnom plasmanu u konkurenciji starijih od sebe.

– 2016. godine, sa 8 godina, po drugi put osvaja Prvenstvo Vojvodine u šahu, sa maksimalnim rezultatom svih 9 pobeda iz 9 partija.

– 2016. godine, sa 8 godina, na Šampionatu Srbije u šahu simultano osvaja sve tri titule kadetskog prvaka Srbije i to: u redovnom šahu, ubrzanom šahu i u brzopoteznom šahu u konkurenciji dve godine starijih od sebe. Time je sa 8 godina istovremeno objedinio sve tri titule kadetskog šampiona Srbije u šahu, što je do tada nezabeležen rezultat u Srbiji.

– 2016. godine kao prvak Srbije i reprezentativac po drugi put učestvuje i na Evropskom i Svetskom šampionatu u šahu, u sve tri discipline: u redovnom (standard), ubrzanom (rapid) i brzopoteznom (blitz) šahu.

– Na oba ta najveća svetska Šampionata Marko Milanović je zvanično najuspešniji reprezentativac (MVP) Srbije do 18 godina.

– Na Evropskom šampionatu u Pragu (Češka) 2016. godine u standard tempu u trajanju od dve sedmice, podelio je drugo mesto. – Na Blitz turniru Evropskog šampionata osvojio je prvo mesto.

– Na Rapid turniru Evropskog šampionata podelio je prvo mesto, a po dodatnim kriterijumima je drugi.

– 2016. godine na Svetskom šampionatu u šahu u Gruziji, u trajanju od dve sedmice, osvojio je deseto mesto i plasirao se iznad zvaničnog Evropskog prvaka, Pingin Artema iz Rusije. – 2016. godine učestvuje na Evropskom ekipnom prvenstvu u ubrzanom šahu. Kao najmlađi i najuspešniji u svom timu ekipno osvaja peto mesto u Evropi u konkurenciji dve godine starijih od sebe. 2017. godine na Šampionatu Srbije u šahu ponovo se takmiči protiv starijih od sebe i osvaja medalje na sva četiri Prvenstva: – Na Prvenstvu Srbije u brzopoteznom šahu osvaja prvo mesto, čime brani isti takav rezultat od 2016. godine i u konkurenciji starijih od sebe. – Na Prvenstvu Srbije u ubrzanom šahu sa najvećim brojem poena deli prvo mesto dok je po dodatnim kriterijumima drugi, u konkurenciji starijih od sebe. – Na Prvenstvu Srbije u redovnom šahu osvojio je drugo mesto, u konkurenciji starijih od sebe.

– Po prvi put učestvuje i na Prvenstvu Srbije u rešavanju šahovskih problema, u konkurenciji starijih od sebe, i odmah osvaja treće mesto. Time postaje jedini takmičar na Šampionatu Srbije u šahu ikada, koji je istovremeno osvojio medalje na sva četiri Prvenstva, sve u konkurenciji starijih od sebe.

– 2017. godine na finalnom takmičenju Sportskih igara mladih Srbije osvaja prvo mesto, u konkurenciji dve godine starijih od sebe.

– Na međunarodnom finalu Sportskih igara mladih 2017. godine u Hrvatskoj, takođe osvaja prvo mesto u celom regionu, u konkurenciji dve godine starijih od sebe.

– Iste godine kao član Reprezentacije Srbije učestvuje i na Evropskom šampionatu u šahu Rumuniji u trajanju od dve sedmice i plasira se na peto mesto u svom godištu. Time je jedan od najboljih članova Reprezentacije naše zemlje do 18 godina ukupno, kao i takmičar iz Srbije koji je osvojio najviše rejting-poena na Šampionatu Evrope.

– 2018. godine na kadetskom Šampionatu Srbije u šahu Marko Milanović obara svoj rekord i postiže istorijski, do tada neviđen rezultat u našoj zemlji, time što istovremeno pobeđuje na sva 4 Prvenstva Srbije:

– Prvenstvo Srbije u brzopoteznom šahu – prvo mesto

– Prvenstvo Srbije u ubrzanom šahu – prvo mesto

– Prvenstvo Srbije u redovnom šahu – prvo mesto

– Prvenstvo Srbije u rešavanju šahovskih problema – prvo mesto

Time prevazilazi svoj rezultat iz 2016. kada je bio trostruki, i 2018. godine postaje četvorostruki kadetski prvak Srbije u šahu, u svim šahovskim disciplinama.

– Mesec dana kasnije isti rezultat ponavlja i na poslednjem – petom Prvenstvu Srbije u organizaciji Ministarstva prosvete. U konkurenciji starijih od sebe Marko Milanović i na tom Prvenstvu osvaja prvo mesto, čime stiče nezabeleženu titulu petostrukog prvaka Srbije u šahu.

– 2018. godine, sa 10 godina, Marko postaje najmlađi šahista ikada u Srbiji koji je po zvaničnom međunarodnom FIDE rejting sistemu prešao granicu od 2000 rejting-poena u ubrzanom šahu.

– 2018. godine kao član Kadetske reprezentacije naše zemlje u šahu takođe učestvuje na Svetskom šampionatu u šahu u Španiji i na Evropskom šampionatu u Letoniji, u trajanju od po dve sedmice. Kao i prethodnih godina, na oba Šampionata za našu zemlju ostvaruje natpolovični bodovni učinak, čime je jedan od najuspešnijih članova Reprezentacije Srbije.

– 2019. godine na Prvenstvu Vojvodine Marko četvrti put osvaja titulu Prvaka Vojvodine u šahu, u konkurenciji starijih od sebe.

– 2019. godine na finalu Sportskih igara mladih Srbije ponovo osvaja prvo mesto.

– 2019. Marko Milanović je odabran da sa prvakom sveta u karateu Slobodanom Bitevićem i prvakom Evrope u automobilizmu Dušanom Borkovićem predstavlja najuspešnije sportiste svog grada Pančeva – 2019. godine na međunarodnom finalu Sportskih igara mladih u Hrvatskoj 2019. godine ponovo osvaja prvo mesto u celom regionu. – Na Prvenstvu Srbije u ubrzanom šahu osvaja treće mesto u konkurenciji starijih od sebe.

– 2019. godine, sa 11 godina, Marko postaje najmlađi šahista u Srbiji koji je po zvaničnom međunarodnom FIDE rejting sistemu prešao granicu od 2000 rejting poena u standardnom šahu. U svom godištu više godina uzastopno zauzima prvo mesto na zvaničnoj međunarodnoj FIDE rejting listi Srbije, sa više od 200 rejting-poena prednosti ispred ostalih. – 2019. na međunarodnom seniorskom turniru u Beogradu osvaja zvaničnu titulu kandidata za međunarodnog FIDE majstora šaha, najmlađi u Srbiji. – 2019. godine kao član seniorske ekipe ŠK “PAŠK” iz Pančeva u II ligi Vojvodine iz 7 partija ostvaruje 6,5 poena, čime je najuspešniji igrač ne samo “PAŠK”-a nego i cele II seniorske lige Vojvodine za 2019. godinu. Time je najzaslužniji što je ŠK “PAŠK” 2019. godine ostvario najveći uspeh u svojoj istoriji plasirajući se u I seniorsku ligu Vojvodine, što je zvanična II liga Srbije.

– 2019. godine kao član seniorske ekipe ŠK “Svetozar Gligorić – Gliga” iz Pančeva iz 7 partija ostvaruje svih 7 pobeda, čime je najuspešniji igrač ne samo ŠK “Svetozar Gligorić – Gliga” nego i cele seniorske lige Vojvodine. Time je najviše doprineo da se i taj klub iz Pančeva 2019. godine plasira na visoko drugo mesto u Ligi. – 2019. u sastavu kadetske reprezentacije Srbije petu godinu uzastopno uspešno učestvuje na Evropskom šampionatu u Bratislavi (Slovačka), u trajanju od dve sedmice.

– 2020. godine na Prvenstvu Vojvodine petu godinu zaredom osvaja prvo mesto, ponovo sa maksimalnim rezultatom svih 9 pobeda iz 9 partija.

– 2020. godine na Prvenstvu Srbije u brzopoteznom šahu u organizaciji Prvog privatnog šahovskog saveza Srbije osvaja prvo mesto u najstarijoj klasi do 18 godina (6 godina stariji od njega), takođe sa maksimalnim rezultatom, iz 8 partija svih 8 pobeda.

– 2020. godine na zvaničnom proširenom Balkanskom prvenstvu u šahu, u konkurenciji zvanično najboljih šahista iz preko 10 zemalja Evrope, osvojio je treće mesto.

– 2020. godine sa svojim klubom ŠK “Svetozar Gligorić – Gliga” takmiči se u Prvoj seniorskoj ligi Vojvodine i osvaja ubedljivo prvo mesto sa maksimalnim rezultatom 11 pobeda iz 11 mečeva, što je rezultat nezabeležen od 1948. godine od kada se vode pisani izveštaji sa takmičenja. Osim toga, osvaja impozantnih 114 FIDE rejting poena, najviše na Prvoj seniorskoj ligi Vojvodine. Time se sa samo 12 godina života plasira u najviši seniorski rang takmičenja u Srbiji – Prvu šahovsku ligu Srbije.

2021. na otvorenom kadetskom prvenstvu Beograda osvaja prvo mesto u najstarijoj klasi, do 18 godina (6 godina stariji).

2021. godine na zvaničnom kadetskom Prvenstvu Srbije u stonom tenisu u dublu osvaja titulu vicešampiona Srbije u stonom tenisu. 2021. godine, šestu godinu zaredom, ubedljivo osvaja titulu Prvaka Vojvodine u šahu.

Sa nepunih 13 godina ima najbolji rezultat i najveći i ulazni i izlazni rejting na kompletnom Prvenstvu Vojvodine do 18 godina (6 godina stariji od njega). 2021. godine po četvrti put osvaja prvo mesto u Srbiji na državnom finalu Sportskih igara mladih Srbije, sada prvi put u starijoj klasi. 2021. maja meseca na otvorenom međunarodnom intermajstorskom turniru, u konkurenciji velemajstora i internacionalnh majstora iz više zemalja, Marko Milanović biva neporažen i osvaja poslednjih preostalih 40 FIDE-rejting poena neophodnih za osvajanje međunarodne doživotne titule FIDE majstora šaha.

2021. juna meseca Vrhovna svetska šahovska organizacija FIDE konstatuje da je Marko Milanović prevazišao međunarodnu normu za FIDE majstora šaha, čime postaje zvanično najmlađi međunarodni FIDE majstor šaha u Srbiji do tada. 2021. Na međunarodnom finalu sportskih igara mladih u Hrvatskoj Marko Milanović treći put osvaja zlatnu medalju, ovaj put kao najmlađi u starijoj grupi. 2021. oktobra meseca završava seniorsku Ligu Vojvodine kao prvi nosilac (najviše rejtingovani igrač u Ligi) i jedini sa svim pobedama i 100% učinkom. Računarska snaga igre (rejting-performans) mu je 2809 poena, što je nivo velemajstora šaha. 2021. decembra meseca u Juniorskoj ligi Vojvodine zajedno sa propratnim turnirima jedini u ligi ostvaruje 100% učinak – 23 pobede iz 23 partije. 2022. januara meseca na otvorenom rejtingovanom turniru u Beogradu u konkurenciji više FIDE i Internacionalnih majstora osvaja prvo mesto.

2022. marta meseca na kvalifikacionom turniru Sportskih igara mladih osvaja prvo mesto i plasira se u državno finale 2022. 2022. aprila meseca na zvaničnom Prvenstvu Srbije u organizaciji Šahovskog saveza Srbije i Ministarstva prosvete potvrđuje tutulu pojedinačnog prvaka Srbije. Nakon toga sa timom svoje škole nastupajući na prvoj tabli postaje i ekipni prvak Srbije.

2022. maja meseca na Šampionatu Srbije ponovo jedini osvaja medalje na sva 4 Prvenstva: u brzopoteznom, ubrzanom i standardnom šahu, kao i rešavanju šahovskih problema. U brzopoteznom osvaja još jednu titulu prvaka Srbije, u standardnom deli prvo mesto, a u ubrzanom i rešavanju šahovskih problema osvaja drugo mesto, prvi iza takmičara iz Rusije.

2022. juna meseca na Državnom finalu sportskih igara mladih po četvrti put osvaja prvo mesto i plasira se dalje da predstavlja Srbiju na međunarodnom finalu u Hrvatskoj, na kome je takođe po četvrti put osvoja medalju. Ukupan bilans je međunarodnom finalu Sportskih igara mladih je 3 zlatne medalje i jedna bronzana. Time sa 14 godina postaje jedini takmičar ikada koji je iste godine na svih 7 Prvenstava Srbije osvojio svih 7 medalja – 4 zlatne i 3 srebrne.

2022. septembra meseca po drugi put osvaja međunarodni pozivni turnir “Branko Bogovac” 2023. februara meseca osvaja međunarodni turnir u stonom tenisu 2023. marta meseca na Šampionatu Srbije u stonom tenisu osvaja titulu prvaka Srbije u stonom tenisu u dublu, a takođe i titulu vicešampiona Srbije u singlu. 2023. samo dve sedmice kasnije, aprila meseca, na Omladinskom šampionatu Srbije u šahu osvaja medalje na sva tri Prvenstva Srbije i to: u ubrzanom šahu osvaja prvo mesto, zlatnu medalju, pehar i titulu i titulu prvaka Srbije.

U brzopoteznom šahu takođe kao mlađi u klasi deli prvo mesto a po dodatnim kriterijumima je drugi čime je u toj disciplini vicešampion Srbije, a u standardnom šahu je osvojio treće mesto i pehar. U rešavanju šahovskih problema je peti u konkurenciji čak pet godina starijih od sebe. Na taj način Marko Milanović je napravio do sada neviđeni uspeh u takmičenjima uopšte, osvojivši u razmaku od samo dve sedmice dva šampionata Srbije, kao i trofeje u svim disciplinama u dva potpuno različita sporta. Planira da nastavi da se bavi šahom i stonim tenisom ali i da bude odličan đak. Najviše voli predmet matematika u kome se uspešno i takmiči. Nosilac je diplome “Vuk Karadžić” za skroz odličan uspeh tokom školovanja, kao i dve specijalne diplome za postignute rezultate iz matematike i fizičkog vaspitanja.

sportal.blic.rs