Ova Greška Se Smatra Najvećim Grehom Roditelja, A Stalno Je Prave: Zbog Nje Se Deca Osećaju Bezvredno I Postaju Nesrećna

Zanimljivosti

Ova greška se smatra najvećim grehom roditelja, a stalno je prave: Zbog nje se deca osećaju bezvredno i postaju nesrećna

Već kada postanu svesna okoline, deca zapažaju razne stvati, posebno što živimo u konkurentskom društvu. Neretko se desi da sami porede svoj izgled ili status porodice, ocene u školi i sl. A tu stupaju na scenu roditelji koji misle da će time što svoje dete upoređuju sa drugima i na račun toga mu govori razne opaske probuditi želju da budu bolji – nisu ni svesni koliko greše! Gotovo uvek takav stav izaziva negativne uticaje koji sprečavaju da mališani izrastu u samosvesne, zrele i uspešne ljude.

Inferiornost

Ako stalno svom detetu govorite da se ugleda na nekog ko je veštiji u određenim stvarima od njega, počeće da se oseća bezvredno. I samo će o sebi stvoriti sliku da nije dovoljno sposobno da nešto uradi, pa će sve svoje talente i interesovaja “ugušiti”. Umesto da se razvija u tinejdžera koji je svestan svojih vrednosti i mogućnosti, postaće inferiorna osoba i smatraće da su svi drugi bolji od njega.

Uništavate dečije samopouzdanje

Deca kritike mame i tate shvataju vrlo lično. Mogu pomisliti da s njima nešto nije u redu, naročito ako ih se stalno podsećaju da nisu dovoljno dobra u odnosu na drugu decu.

Neraspoloženje i gubitak motivacije

Kod mališana se može videti da se osećaju umorno, iscrpljeno, teskobno, i to sve zbog emocija koje bude u njima upoređivanje sa drugima. Srozava se motivacija da bilo šta urade i ni u čemu ne pronalaze zadovoljstvo. A nivo stresa samo raste, jer žele da ispune vaša očekivanja.

Osećaj nepoželjnosti

Najlošije za pravilan razvoj deteta je odvojiti ga od svoje autentičnosti i terati ga da bude ona verzija sebe koja se sviđa roditeljima, jer oni na taj način “leče komplekse” ili kroz svoje naslednike žele da ostvare sve što oni nisu uspelu.

Odbacivanje u tako nežnoj dobi, koje možda i nesvesno radite, vrlo je problematično za mentalno zdravlje mališana. Dobo zapamtite, tako vaspitavana osoba nikada neće moći da bude srećna.

(stil.kurir.rs)