Beganović iz Medine: Imam osjećaj da sam ja od dragog Boga Allaha počašćen da krenem na ovaj put i stignem do svoga cilja

Svijet

Među milionima hodočasnika na hadž u Meku krajem juna zaputit će se i 2.200 hadžija iz Bosne i Hercegovine. Broj hadžija koji su porijeklom iz BiH bit će i veći jer je jedan budući hadžija put do Arabije prepješačio.

U svoj zavičaj srca, kako Enver Beganović opisuje Meku i Medinu, zaputio se još prošle godine. Sada je tu gdje je sanjao da bude. U Medini. Iza njega su hiljade i hiljade prepješačenih kilometara.

”Imam osjećaj da sam ja od dragog Boga Allaha počašćen da krenem na ovaj put i stignem do svoga cilja”, kazao je Enver Beganović.

Ka tom cilju krenuo je iz Austrije, prepješačio dio Hrvatske, ušao u Bosnu i Hercegovinu, zatim se zaputio u Srbiju. Doživio emotivne momente. Stalno razmišljao o svojoj vjeri. U Makedoniji doživio ogromno iskušenje – smrt majke. Enver je potom došao u Bugarsku, pa u Tursku, a potom i u Irak. Pet hiljada kilometara prepješačenih i onda vijest: vojska Iraka zabranuje mu pješačenje ka Arabiji. Razgovor sa iračkim muftijom umirio ga je i doveo do rješenja: avionom će doći u Medinu.

”Rekao mi je da sam svoj nijet ispunio i savjetovao me da provedem ostatak vremena u Meki i Medini tako što ću avionom otići, te mi je objasnio vrijednost namaza obavljenog u Meki i Medini”.

Znajući tu vrijednost ove godine hadž će obaviti 2.200 hadžija iz BiH. To je rekordan broj bh. hadžija. A rekordna je i cijena hadža, koji košta 12.650 KM. Prošle godine 650 maraka manje, a poredeći sa 2018. godinom cijena je veća za četiri hiljade. Razlog je inflacija, rat u Ukrajini i odluke Saudijske Arabije, kažu iz Islamske zajednice.

Dževad Hadžić, rukovodilac Ureda za hadž i umru Islamske zajednice BiH je kazao:

”Vlada Suadijske Arabije je donijela odluku odnosno taksu koja se plaća na Arefatu nekada je bila recimo 2018. godine bila 500 rijala, 2019. podignuta za 100%, a prošle godine je ta taksa bila 5.656 rijala”.

Bez obzira na to broj onih koji žele obaviti hadž se ne smanjuje, čak suprotno. Ove godine hadž će obaviti i nana Fata Orlović. Također, od ukupnog broja hadžija iz BiH, njih 200 bit će bh dijaspora.

Svoje mjesto na svoj način pronašao je Enver. Nakon mukotrpnog puta dolazi slast, kaže on, baš kako i Kur’an obećava životne mijene teškoće i olakšanja. Biti na mjestu odakle je potekao islam, dodaje, nema cijenu.

”Ovo je iskustvo neprocjenjivo, ja bih sve dao da ponovo krenem na ovako putovanje kada bih znao da će se sve ovako ponoviti”, kazao je Beganović.

pressmediabih.com