Izrael je 10. najveći svjetski izvoznik oružja u posljednjih pet godina

Svijet

Izrael je 10. najveći svjetski izvoznik oružja u posljednjih pet godina

Izraelski izvoz činio je 2,4% ukupnog svjetskog izvoza; najveći kupci izraelskog oružja su Indija, Azerbajdžana i Vijetnam; isporuke oružja Europi su porasle, a ruske pale

U posljednjem izvješću Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), koji prati trgovinu oružjem od 2017. do 2021., navodi se da je trgovina oružjem u Europu porasla, da su zaljevske države vodeći uvoznici, a Izrael ostaje među glavnim igračima, navodi u ponedjeljak, 4. travnja, izraelski medij The Times of Israel.

U izvješću objavljenom prošlog mjeseca navodi se da je Izrael činio 2,4 posto međunarodnog izvoza oružja u godinama od 2017. do 2021., a glavni primatelji su Indija, Azerbajdžan i Vijetnam.

Izrael je činio 2,4% međunarodnog izvoza oružja i vojne opreme (WME) između 2017. i 2021. Međutim, izraelski izvoz oružja pao je 5,6% tijekom tog razdoblja u odnosu na prethodnih pet godina.

Jedine druge zemlje na Bliskom istoku među 25 najvećih izvoznika AME bile su Turska (12.), Ujedinjeni Arapski Emirati (18.) i Jordan (25.).

Prvih pet zemalja dominiralo je svjetskom trgovinom, čineći 77% ukupnog izvoza: SAD s 39%, Rusija (19%), a slijede ih u znatno manjoj mjeri Francuska, Kina i Njemačka. Ostale zemlje u prvih deset dobavljača oružja na inozemna tržišta bile su Italija, Velika Britanija, Južna Koreja i Španjolska.

Prema SIPRI-ju, koji je tijekom tog razdoblja identificirao 60 zemalja izvoznica oružja, na Europu i Sjevernu Ameriku otpada 87% ukupnog izvoza oružja.

Studija navodi da je u navedenom razdoblju svjetska trgovina oružjem i vojnom opremom pala za 4,6%. No, opskrba Europom oružjem porasla je za 19% zbog napetosti s Rusijom, a to se dogodilo mnogo prije početka vojne operacije u Ukrajini. Velika Britanija, Norveška i Nizozemska bile su najveći uvoznici oružja u Europi.

SAD je povećao svoj udio na svjetskom tržištu oružja za 7% i bio je znatno ispred Rusije, drugog najvećeg izvoznika. Između 2017. i 2021. Sjedinjene Države isporučile su oružje u 103 zemlje, a najveći dio tih isporuka činili su borbeni zrakoplovi, a zatim projektili i oklopna vozila.

Najveći udio američkih isporuka vojnih proizvoda odnosio se na Bliski istok. Rusija je uglavnom isporučivala oružje Indiji, Kini, Egiptu i Alžiru, dok je njen ukupni izvoz oružja pao za 26%, navodi se u studiji.

Izrael je bio 14. najveći uvoznik oružja, s 1,9% svjetskog udjela. 92% izraelskog uvoza dolazilo je iz Sjedinjenih Država, uglavnom lovaca pete generacije F-35 i vođenih bombi, a slijede ih pošiljke iz Njemačke i Italije. Njemačka isporučuje podmornice Izraelu, podsjeća medij.

Ukupan uvoz Izraela skočio je 19% u odnosu na prethodnih pet godina.

Indija i Saudijska Arabija bile su najveći svjetski kupci oružja, a svaka je činila 11% globalnog uvoza. Četiri od deset najvećih uvoznika oružja i opreme bila su na Bliskom istoku – Saudijska Arabija, Egipat na trećem mjestu, Katar na šestom i Ujedinjeni Arapski Emirati na devetom. Uvoz Egipta porastao je za 73%.

geopolitika.news