Brnabić o tragediji u OŠ „Vladislav Ribnikar“: Sistem nije zakazao

Region

Premijerka Srbije Ana Brnabić, komentarišući tragediju u kojoj su ubijeni đaci i čuvar OŠ “Vladislav Ribnikar”, izjavila je da se ne slaže sa onima koji kažu da je sistem zakazao.

„Ne slažem se sa onima koji kažu da je sistem zakazao. Ako sistem negde nije zakazao, čini mi se da nije u ovom slučaju“, rekla je Brnabićeva.

Dodala je da bi možda zakazao u nekom drugom slučaju ili primeru.

„Na nama jeste da vidimo da li nešto možemo bolje“, kazala je premijerka.

Osvrnula se i na mere koje je danas usvojila Vlada Srbije na predlog predsednika Aleksandra Vučića.

„Svako treba da ponese neki svoj deo odgovornosti“, kazala je Brnabićeva.

Premijerka je izjavila da je od raznih ljudi, uključujući opozicione poslanike i eksperte, čula da treba da se u škole uvede školski policajac, obezbeđenje, i video nadzor, i dodala da je to sve već postojalo u školi u kojoj je došlo do pucnjave.

“To je bogata, dobra škola u centru Beograda, glavnog grada. Da li bi to nekoga zaustavilo? Pa, nažalost, ne. Kažu, niko nije pričao sa njim. Pa čak ni to nije tako. Da kažete, siromašna porodica, pa nadniče po ceo dan i ne mogu da pričaju, ali ne, otac je lekar, majka profesorka, mogli su njime da se bave“, rekla je Brnabić. Ona je istakla da se “nema pravilnosti“ i da se ne može reći: “Evo, ovaj je zakazao“. Istakla je da do sada nije bilo registrovanog vršnjačkog nasilja protiv lica koje je počinilo zločin. “Ne možete da kažete da sistem nije reagovao. Ne možete da se uhvatite ni za šta“, rekla je ona i dodala da vlada nastavlja da radi na ovom slučaju, kao ida se istraga nastavlja, uključujući forenziku telefona i saslušanja oca dečaka koji je pucao.

„Istraga se nastavlja i forenzika njegovog telefona. Neće biti lako iplementirati neke od ovih mera. Tehnološki je jako teško“, istkla je Brnabićeva.

Podsetimo, Kosta K. (14) upao je juče rano ujutru s oružjem u školu „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru i ubio devet osoba iz očevog pištolja. Usmrtio je portira škole i osam učenika, dok je šest osoba povređeno. Nakon zločina kakav Srbija ne pamti, građani širom zemlje spontano su se okupili da zapale sveće i ostave cveće za nastradale učenike. Trodnevna žalost zvanično počinje u petak.

nova.rs