Žena koja je brutalno ubila psa motkom mogla bi da “zaglavi” robiju: Evo koliko može da dobije maksimalno!

Region

Već posle prvog udarca pas je pao na zemlju i nastavio da zapomaže dok ga je ona krvnički udarala sve do smrti

Snimak žene koja ubija psa u dvorištu kuće udarajući ga štapom do smrti zgrozio je danas javnost u Srbiji.

Naime, na snimku se vidi žena, navodno M. M. iz Dimitrovgrada, koja dugačkom motkom udara veoma malog psa, koji je cvileo pre toga.

Pas je veoma mali, možda čak i štene, a dok on cvili ona ga udara i viče na njega.

Već posle prvog udarca pas pada na zemlju i nastavlja da zapomaže dok ga ona krvnički udara sve do smrti.

Čak i kada ga je ubila, ona je nastavila da ga udara. Žena je snimljena tokom ovog gnusnog čina, a da stvar bude zanimljivija, primetila je čoveka koji ju je snimio i kaže da nema ništa protiv toga što slika mrtvog psa.

Ona je ubrzo uhapšena a nevladina organizacija za zaštitu i dobrobit životinja i životne sredine “Koalicija za život” podnela je prijavu protiv nje.

Oni su objavili da je izvršila krivično delo lišavanje života životinje na nasilan i neprirodan način.

– Povodom navedenog događaja i usmrćenja psa u Dimitrovgradu, možemo reći da to nije izolovan slučaj i da je takvih događaja bilo i ranije. Ruralna sredina i dalje prepoznaje psa kao životinju korisnu čoveku. Ako pogledamo statistiku zastupljenosti pasa na selu, ona se svodi pre svega na upotrebljive rase – kaže za 24sedam dreser pasa i kinološki sudija Duško Jovanović.

U ruralnim sredinama uzimaju lovačke pse
On navodi da su to lovačke rase, odnosno goniči u brdskim i planinskim regionima, ili
ptičari u ravničarskim delovima zemlje.

– Zatim, tu su pastirske rase i terijerske rase koje služe da brane domaćinstvo od glodara i drugih štetočina. Selo uglavnom ne prepoznaje neupotrebljive pse kao ljubimce. Neretko se dešava da se grubo kažnjavaju psi koji štete domaćinstvu, hvataju živinu, ugrožavaju stoku… te ta loša navika vodi poreklo iz prethodnih decenija. Svakako to nije opravdanje za učinjeno delo, ali je mogući umišljaj ovom prilikom daleko manji nego kod istog događaja u urbanoj sredini gde je svest o brizi o životinjama mnogo razvijenija – objašnjava on.

Godinu dana robije?
Jovanović kaže da za ubijanje životinja zakon predviđa do godinu dana zatvora.

– Zakon je svakako isti za sve, a on predviđa da “onaj ko ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, kazniće se kaznom zatvora do jedne godine, a ako se radi o ubistvu više životinja kazniće se zatvorom do tri godine”. Svakako će na tužilaštvu biti da proceni svesnost učinioca dela o učinjenom delu i da na osnovu toga donese adekvatnu kaznu koja će vaspitno uticati na počinioca, ali i samo okruženje – kaže on.

Jovanović je objasnio da to ne mora uvek biti zatvorska kazna, kao najteži oblik kažnjavanja, već će i visoka novčana kazna u tako maloj i nerazvijenoj sredini možda i više uticati da se delo ne ponovi.

24sedam.rs