Mirnesa Se Udala Sa 16 Godina, Sada Se Bavi Stočarstvom I Zemljoradnjom! Nema Se Kad Otići Na Plažu

Region

Mirnesa se udala sa 16 godina, sada se bavi stočarstvom i zemljoradnjom! Nema se kad otići na plažu

Ekipa ‘Zimske kuhnje’ tv Hayat bila je u posjeti naselju Koraj.

Naime, tu ih je dočekala mlada Mirnesa koja svoje dane provodi obradom zemljišta, čuvanjem goveda, koka i mnogim drugim aktivnostima. Kaže da se nema kad otići na plažu. Udala se sa 16 godina, te je od tada svoj život nastavila u Koraju.

Imam devet krava, 52 koke i 12 horoza. Sve koke nose jaja. Tu su one puštene. Imam njivu. Nema puno krava u selu. Neko ima po govedo. Nema se kad na plažu – kazala je Mirnesa koja se udala u Koraj prije 25 godina.

U kući živi sa mužem, snahom, sinom i unukom od godinu i po. Zajedno sa njima vodi brigu oko životinja koje ima na imanju. Kravlje mlijeko koje je jako čisto i kvalitetno prodaje mljekarama.

Krave hranim sijenom, ječmom i pšenicom. Imamo 116 dunuma zemlje. Sijemo pšenicu, ječam, žito. Krave nemaju ime. Sve su one moje cure. Nisam im nikad davala šećera. Dvije se trebaju teliti. Bude do 90 litara mlijeka dnevno – rekla je Mirnesa.

Zadovoljni su prodajom mlijeka. Mirnesa i njena porodica su nam pravi dokaz da se može lijepo živjeti od zemljoradnje i stočarstva. Štala u kojoj žive krave je porstrana i porzračna što je rijetkost vidjeti. Nakon što je Almasi i Miranu pokazala mjesto gdje žive životinje poslužila ih je kafom i kolačima. Mirnesa je našu ekipu dočekala sa osmijehom na licu, a na kafi prudružio se i njen muž Braco.

Svaki dan radimo. Moramo i zimi pripremiti za ljeto. Očistiti. Kad krene ljeto onda sve ponovo. Uzoremo zemljište do Nove godine. Imamo nešto mehanizacije. Žito pojedu goveda. Tu je i sijeno. Krave pojedu 50 kila žita dnevno – otkrio je Braco. (cazin.net)