“Nosila je veliki krst”: Potresni oproštaji od mlade Evice koju porodica nije htela, a ona skočila s mosta

Region

Evica će biti sahranjena sutra u 13 časova na Novom groblju u Sremskoj Mitrovici

Prijatelji, poznanici, cela Sremska Mitrovica oprašta se od mlade Evice Umetić (30), devojke koja je imala porodicu, a odrasla u dva doma za decu bez roditelja i čak tri hranitelja. Život je okončala skokom s mitrovačkog pešačkog mosta.

“Napustila nas je Evica… Ništa za dodati na ovaj post. Tuga, nosila je veliki krst, padovi je nisu ojačali. Žao mi je jedne mladosti, željne ljubavi … Danas sam tako tužna. Malo smo se poznavale, ne mogu da verujem. Neka joj Gospod bude milostiv”, napisala je jedna Tanja.

Nema ko od juče u srcu Srema nije pomenuo njeno ime, a da ga tuga i nemoć nisu u trenu presekli u grudima. Oproštajni postovi na mrežama i dalje se pišu. Ljudi ne kriju da su nežnu devojku iskreno voleli, a posle svega se čini da ona toga možda nije bila u potpunosti svesna.

“Za sve koji su se ponudili da se Evica sahrani kako dolikuje: biće sahranjena sutra u 13 časova na Novom groblju. Neko se setio da ima sestru, samo kasno. Hrastov sanduk ne pere grehe. To je kao kada dželat, glavu koju je sam odsekao, umota u svilenu maramu…”, napisala je Aleksandra.

Život se poigrao sa sudbinom nesrećne Evice i rastavio je od porodice, rođenog brata, tri sestre i brojne dalje familije.

– Otac i majka su se razveli dok je ona bila trudna sa mnom. Pošto je on bio težak alkoholičar, tetka je prihvatila moju braću i sestre, ali za mene nije bilo mesta, ja sam kao beba morala kod hranitelja – pričala je svojevremeno Evica o svom putu po domovima za nezbrinutu decu i hraniteljskim porodicama.

Usamljena i skrhana iznutra, Evica se borila. Mnogo puta je poželela da nađe mesto u svojoj pravoj porodici, ali nije uspevala.

– Svi moji žive u Mitrovici ili Laćarku, koji je vrlo blizu, ali me niko nikada nije pozvao. Teško je sretati najrođenije na ulici, a ne čuti ni pozdrav – rekla je još 2015. godine.

Uspela je da dođe i do brojeva telefona brata i sestara, ali joj to nije pomoglo da postane deo porodice.

Evica je pisala pesme. Objavila je zbirku pesama „Isušivanje plača“ u koju je utkala svoju tugu i emocije.

Njene suze nisu bili vidljive, ali je svako znao koliko ih samo nosi u sebi.

Borila se hrabro, junačkim srcem, ali više nije mogla sama. Ona je bitku predala, ali smo je mi izgubili. Počivaj u miru, nećemo te zaboraviti.

SOS telefon za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu Broj 0800/309-309, opcija 1, SOS telefon je koji radi 24 sata, a na koji se javljaju stručnjaci za sprečavanje samoubistva – lekari Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”.

Služba urgentne psihijatrije prima pacijente 24 sata bez zakazivanja, bez knjižice i bez plaćanja, a Centar za mentalno zdravlje od 9 do 18 prima bez zakazivanja.

Ukoliko vam je potrebna pomoć, svakog dana možete pozvati i volontere Centra “Srce” od 14 do 23 časa na broj telefona 0800-300-303 ili im se obratiti mejlom na vanja@centarsrce.org, kao i preko četa na sajtu www.centarsrce.org.

Volonteri razgovaraju s ljudima koji su usamljeni, uznemireni, povređeni, tužni, očajni, nesigurni.

(Telegraf.rs)