NEMOJTE NASJESTI: ŽENA DOBILA POZIV KOJI JE KOŠTAO, ZVAO JE ČOVJEK I NUDIO ULAGANJE

Region

NEMOJTE NASJESTI: ŽENA DOBILA POZIV KOJI JE KOŠTAO, ZVAO JE ČOVJEK I NUDIO ULAGANJE

Starija žena iz Bjelovara, u Hrvatskoj, ostala je bez par desetaka hiljada eura nakon što je nasjela na telefonsku prevaru. Ona je, naime, dobila poziv muškarca koji joj je tvrdio da ulaže u zlato.

-Jučer, 18. aprila, 71-godišnjakinja je prijavila kako ju je krajem januara, putem poziva, kontaktirala njoj nepoznata muška osoba iz inozemstva i nudila joj ulaganje u zlato na što je ona pristala – javlja policija.

Opisali su kako je došlo do prevare.

-Nakon dogovora nepoznata muška osoba joj je preko mobilne aplikacije poslala poveznicu koju je ona prihvatila i unijela sve podatke sa svoje kartice tekućeg računa i fotografiju svoje lične karte. Od tada je s njenog računa isplaćeno nekoliko desetaka hiljada eura na račune u inozemnim bankama. 71-godišnjakinja je nakon uvida u stanje računa shvatila da je prevarena. Slijedi daljnje kriminalističko istraživanje – piše policija.

-Savjetujemo građane da nikome ne daju podatke o svojoj bankovnoj kartici osobito serijski broj, rok valjanosti kartice i kontrolni CVC/CVV broj te fotografije osobnih dokumenata koji mogu poslužiti za identifikaciju – dodaju.

hayat.ba