ISPLIVALI DETALJI IZ ŽIVOTA HALIDA BEŠLIĆA KOJE NIKO NIJE ZNAO: OTKRIVENO KOLIKO PJEVAČ ZAISTA IMA GODINA

Region

ISPLIVALI DETALJI IZ ŽIVOTA HALIDA BEŠLIĆA KOJE NIKO NIJE ZNAO: OTKRIVENO KOLIKO PJEVAČ ZAISTA IMA GODINA

Halid Bešlić je bosanskohercegovački pjevač narodne i pop-folk muzike.

Otac Halida Bešlića Mujo, koji je upravljao šumskim gazdinstvom i bio pri vojsci, umro je 1. aprila 2016. kao 83-godišnjak u sarajevskoj bolnici. Halid je tada bio na američkoj turneji, ali je stigao na dženazu koja je obavljena u selu kod Olova gdje je Mujo živio od početka rata u BiH 1992. Majka Behara je bila domaćica.

Bešlić se muzikom bavio u ranoj mladosti, prateći muzikalnu porodicu s majčine strane. Nastupao je na školskim i mjesnim priredbama i djelovao kroz kulturno-umjetnička društva (najviše vremena proveo u KUD „Zijo Dizdarević”). Nakon što je u Jugoslovenskoj narodnoj armiji odslužio obavezni vojni rok, Bešlić se iz Knežine preselio u Sarajevo i počeo da nastupa u lokalnim restoranima.

Poslije nekoliko godina, njegova prva muzička izdanja — osam singlova između 1979. i 1982. godine — objavio je Diskoton, a prvi studijski album pod nazivom Sijedi starac izašao je 1981. godine od istog izdavača. Do 1984. godine postao je poznatiji, popularnim pjesmama poput Neću, neću dijamante i Budi uvijek sretna slušanim širom SFRJ.

Tokom 1980-ih Bešlić je objavio osam albuma, sa hit pjesmama Vraćam se majci u Bosnu, Sjećam se, Hej, zoro, ne svani i Eh, kad bi ti.Na albumu Prvi poljubac iz 2003. godine nalazi se istoimeni hit. Bešlić je snimio ukupno 18 albuma i preko 200 kompozicija te izveo veliki broj koncerata u domovini i drugim zemljama svijeta.

Halid Bešlić je rođen 20. novembar 1953. što znači da ima 69 godina.

hayat.ba