Par iz Belgije u Yugu 55 putuje Europom: ‘Idemo po državama bivše Juge, vraćamo ga kući…’

Zanimljivosti

Dok putuju slušaju ex-yu, iako kako kažu, ne razumiju riječi pjesama. Krenuli su putovati nakon restauracije kako bi starom vlasniku pokazali kako Yugo sada izgleda. Kada ih vide na cesti, svi im mašu i trube…

Rumunjka Laura i Portugalac Jose iz Bruxellesa krenuli su na putovanje s Yugom 55, a prolaze bivše jugoslavenske republike.

U Istri prošle godine kupili su Yuga, zatim ga restaurirali i onda došli na ideju da iz Belgije krenu do bivšeg vlasnika i pokažu svoj rad, objašanjavaju u videu za Radio Slobodna Europa.

– Naš put u Istru se nekako razvio u mali krug po bivšoj Jugoslaviji. Išli smo od Ljubljane preko Zagreba pa do Beograda. Jučer smo bili u Kragujevcu, gdje se Yugo proizvodio, tako da smo ga vratili kući na neki način – rekla je Laura.

Putem do Istre, postaje su im Mostar i Split, a radio je jedini dio nove opreme koji Yugo prije nije imao.

Dok putuju slušaju ex-yu iako ne razumiju pjesme.

– Slaže se dobro s autom. Unutra je prilično bučno, pogotovo kada idete preko 100 kilometara na sat. Od Luksemburga, Austrije, Njemačke i pogotovo u bivšoj Jugoslaviji ljudi mašu kad vide Yuga. Prilično su iznenađeni – kaže Jose.

Iako ima 148.000 kilometara na brojaču, Yugo se jako dobro pokazao na njemačkoj autocesti.

– Išli smo Autobahnom jer smo željeli isprobati Yugo i bio je besprijekoran. Prošli smo kroz razne vrste vremenskih prilika, pljuskove, kišu, sunce…Svugdje smo se osjećali dobrodošlo, od Ljubljane, Zagreba, Beograda, Kragujevca i sada Sarajeva. Zbog toga se već želimo ponovo vratiti jer su svi dobri prema nama. I to su jedina mjesta na kojima radio radi besprijekorno. Auto osjeća da je kod kuće – zaključili su i dodali da u svojoj kolekciji još imaju i Citroen 2CV, Trabant i Ladu Nivu.

24sata.hr