MUHAREM SERBEZOVSKI Lukas mi je ukrao pjesmu, ali on je poznat po tome

Region

Muharem Serbezovski danas nije samo pjevač on je i književnik, akademik, prevodilac, ali ipak svoju prvu ljubav, pjesmu ne zaboravlja.

-Ja znam da će me jednog dana dragi Bog pitati, šta je bilo sa onim talentom kojeg sam ti ja dao , a to je pjesma, te zbog toga ja moram to da poštujem i vraćam se starim korijenima, vraćam se pjesmi – priča za ‘Express’ Muharem.

Da li Vam je i zbog čega životni san da dobijete Nobelovu nagradu?

-Da to mi je san, zbog toga što hoću da kažem da je mir tada kada jedan Ciganin dobije Nobelovu nagradu, a ne kada oni kažu da je Dan mira. Ja imam šta da poručim svim tim ljudima koji su napisali te enciklopedije a koje su sramne, da treba da se korigiraju. Ovi političari koji vode brigu o ljudima, prema njima nas Cigana nema među tim ljudima, a sa književne strane ja sam u prednosti od ostalih pisaca jer ja pišem samo o ciganima. Po nekom nacionalnom ključu svi narodi su dobili po jednu Nobelovu nagradu a cigani nikada.

Da li su Vam Romi zahvalni na svemu što činite za njih?

-Romi su jedan jako čudan narod, oni su neobrazovani, ne vole da previše filozofiraju, jer su zaostali od drugog evropskog svijeta i to više svjetlosnih godina, jer oni ne žele da se približe Evropi i to je njihova greška. Svi znamo da je jedina šansa da se ide naprijed učenje i edukacija, a cigani su jako slabi po tom pitanju Ja pišem zbog toga da jednog dana ostane nešto ciganima od jednog ciganina koji je prodro u njihovu dušu.

Zašto ste u posljednjih desetak i više godina zapostavili pjevanje i snimanje novih pjesama? Šta je upitanju, prezasićenost ili nešto drugo?

-Prezasićenost nije, razlog je moja preokupiranost sa književnošću i fakultetom. Ali bez obzira što me nije bilo, ja sam bio uvijek tu, jer drugi pjevači su pjevali moje pjesme, kitili se njima, ali tim pjesmama podsjećali na mene. Moje pjesme su evergrini i sad sam stari odnosno novi Muharem. Jednom na koncertu u Švicarskoj pita me jedan mladi dečko da li znam da pjevam pjesmu od Ace Lukasa “Zar ovakav sam bio“, ja mu odgovorim kroz smijeh da slučajno znam. Kada sam je otpjevao prilazi on meni i kaže, bravo, bolji ste od originala, a onda njemu prilazi jedan stariji par pa mu kaže, e moje dijete ovo je original, a Lukas je samo loša kopija. Dečko je ostao šokiran, nije mogao vjerovati da je Aca samo ukrao moju pjesmu, ali on je poznat po tome.

Bato Šišić

express.ba