Zadržavanje Kihanja Može Dovesti Do Ozbiljnih Posljedica, Evo Zašto To Ne Biste Trebali Raditi

Zdravlje

Zadržavanje kihanja može dovesti do ozbiljnih posljedica, evo zašto to ne biste trebali raditi

Kihanje je prirodna reakcija koja vam pomaže spriječiti da se razbolite ili ozlijedite različitim stvarima koje vam mogu ući u nos. Iako se ponekada čini da biste trebali izbjeći kihanje, jer se nalazite u blizini drugih osoba, nemojte to raditi. Potiskivanje kihanja moglo biti opasno za vaše zdravlje, ponekad uzrokujući ozbiljne komplikacije.

Može vam puknuti bubnjić

Kada trebate kihnuti, visok pritisak se stvara u vašem dišnom sistemu i tada šaljete malo zraka u svoje uši. Ovaj stlačeni zrak ulazi u Eustahijevu cijev te povezuje sa srednjim uhom i bubnjićom. Stručnjaci kažu da je moguće da pritisak uzrokuje pucanje bubnjića (ili čak oba bubnjića) i uzrokuje gubitak sluha. Većina puknutih bubnjića zacijeli bez liječenja za nekoliko sedmica, iako je u nekim slučajevima potrebna operacija.

Infekcija srednjeg uha

Kihanje pomaže očistiti nos od svega što ne bi trebalo biti tamo, a to uključuje bakterije. Hipotetski, preusmjeravanje zraka natrag u uši iz nosnih prolaza moglo bi prenijeti bakterije ili zaraženu sluz u srednje uho, uzrokujući infekciju. Te su infekcije često vrlo bolne. Ponekad se infekcije srednjeg uha povuku bez liječenja, ali u drugim slučajevima su potrebni antibiotici.

Oštećene krvne žile u očima, nosu ili bubnjićima

Iako rijetko, moguće je oštetiti krvne žile u očima, nosu ili bubnjićima tokom zadržavanja kihanja. Povećani pritisak može uzrokovati stiskanje i pucanje krvnih žila u nosnim prolazima. Takva ozljeda obično uzrokuje površinsko oštećenje vašeg izgleda, poput crvenila u očima ili nosu.

Aneurizma

Prema stručnjacima, pritisak uzrokovan zadržavanjem kihanja može potencijalno dovesti do pucanja aneurizme mozga. Ovo je po život opasna ozljeda koja može dovesti do krvarenja u lubanji oko mozga.

Slomljena rebra

Postoji niz slučajeva gdje su starije odrasle osobe prijavile napuknuća rebara kao rezultat kihanja, ali zadržavanje kihanja također može uzrokovati slomljenje rebra, jer uzrokuje da zrak pod visokim pritiskom bude vraćen u vaša pluća velikom snagom.

Ozljeda dijafragme

Dijafragma je mišićni dio prsa iznad trbuha. Iako su te ozljede rijetke, liječnici su primijetili slučajeve zarobljavanja zraka pod pritiskom u dijafragmi dovodeći pluća do kolapsa.

Klix