NE IGNORIŠITE BIJELE TAČKICE NA NOKTIMA, ONE SU SKENER VAŠEG ZDRAVLJA: Tijelo vas upozorava na ozbiljne bolesti

Zdravlje

NE IGNORIŠITE BIJELE TAČKICE NA NOKTIMA, ONE SU SKENER VAŠEG ZDRAVLJA: Tijelo vas upozorava na ozbiljne bolesti

Da li ste ikada primijetili bijele tačkice na noktima? Budući da ne bole, mnogi ih ignorišu, ali ove flekice mogu da vam otkriju ponešto o vašem zdravstvenom stanju…

Šta znače bijele tačkice na noktima?

Ove bijele mrlje na noktima i nogu i ruku u medicini se nazivaju leukonihija. Možda niste znali, ali izgled nokatne ploče ruku je pokazatelj našeg opšteg zdravlja. Stanje noktiju odražava promjene koje su se desile u tijelu tokom proteklih šest mjeseci – toliko je obično potrebno da se nakat potpuno obnovi.

Glavni razlog za promenu izgleda noktiju je poremećaj u procesu keratinizacije. Jednostavno rečeno, ponekad kada nokat raste, vazduh se akumulira u njegovim ćelijama, što se manifestuje u vidu pojave bijelih tačaka.

Uzroci bijelih fleka

Dermatolozi dijele uzroke bijelih tačaka na noktima na unutrašnje i spoljašnje – koji su ujedno i najčešćei, a evo o čemu je riječ:

Povreda noktiju usljed udarca ili uklještenja je najčešći i bezopasni uzrok problema. Ako se bavite sportom u kojem možete da “zaradite” mikrotraume na rukama i noktima, onda skoro sigurno imate bele tačke;

Pogrešan način uklanjanja zanoktica tokom manikira, oštećenje nokatne ploče pomoću turpija ili aparata – takođe uzrokuju bijele tačke na noktima prstiju;

Loša navika grickanja noktiju (nokat se savija pod pritiskom zuba, što dovodi do povreda);

Upotreba sredstava za uklanjanje laka za nokte sa acetonom ili rastvaračem koji nije namijenjen za ove svrhe;

Upotreba nekvalitetnih proizvoda u manikiru – lakovi, baze za premazivanje i druga sredstva;

Nadogradnja noktiju;

Kontakt sa kućnim hemikalijama bez rukavica;

Tijesne cipele koje pritiskaju orste i nokte.

Unutrašnji uzroci obično uključuju gljivice na noktima, probleme u ishrani (na primjer, teške dijete) i razne bolesti – anemija, anoreksija, bolesti crijeva, kardiovaskularnog sistema, jetre i bubrega.

Ove promjene na noktima mogu da budu spoljna manifestacija ozbiljnih problema sa zdravljem unutrašnjih organa. Zato, kada se pojave takvi tragovi, svakako treba da odete kod ljekara i saznate tačan uzrok.

novi.ba/MONDO