Još nećemo skidati zimske jakne, meteorolozi najavljuju promjenjivo vrijeme

Region

Vidjeli smo danas uobičajeni fenomen dok sunce sija, snijeg pada. Narodski rečeno, babine huke, uobičajene za ovo doba godine, donijelo je hladnije vrijeme. Prije tri dana u kratkim majicama, danas ponovo u kaputima. Koliko nestabilne vremenske prilike utJEču na zdravlje, raspoloženje, ali i agrokulturu?

Snijeg pada, sunce sija. Nestabilne vremenske prilike, nepovoljno utječu na sve – ljude, agrokulturu. Ukoliko se ovakvo vrijeme nastavi, voćari bi mogli osjetiti velike gubitke. Propalo bi sve ono što proizvođači uzgajaju, od čega žive.

“Sad zasad je ovo dobro što se tiče jesenje sjetve. Kulture su u dobroj kondiciji ovi mrazevi još ne prijete, ali ako budu u narednom periodu pojačani, voće bi stradalo vidite već je sve izbeharalo, a kada je riječ o ostalim kulturama ostalih rano je govoriti o tome, sjetva počinje tek tamo početkom aprila, tako da još nije nikakav problem”, rekao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

U naredna dva dana očekuju nas teperature zraka koje u jutarnjim satima neće prelaziti jedan stepen, a maksimalna će ići do 10. Meteorolozi kažu, bit će padavina.

“Od danas do petka bit će nešto stabilnije vrijeme bez padavina koje će pogoršati situaciju uz niske temperature zraka, malo sunca će dobro doći stanovnicima BiH. Od petka promjenjivo u pogledu padavina, očekujemo nove padavine za vikend, ali i promjenu temperaturnog režima pa će se one vrijednosti jutranjih i dnevnih vratiti u uobičajene granice, neće biti više jutarnjeg minusa od petka pa nadalje”, naveo je Bakir Krajinović, meteorolog FHMZ-a.

Ovakvo vrijeme ozbiljno može utjecati na zdravlje, hronični bolesnici su najugroženiji.

“Uglavnom su pogođeni hronični bolesnici i oni koji već imaju određene psihijatrijske smetnje i teškoće. Oni uglavnom osjećaju nemir, malaksalost, umor, a oni koji imaju reumu, osjećaju bolove u kostima. Ovakvo vrijeme pogoduje i razvoju virusa, imamo dosta pacijenata koji se javljaju sa povećanomm temepraturom, gripom… Zaista ih se mnogo javlja u hitnu”, ispričala nam je Dijana Ibrahimkadić-Čustović iz Hitne pomoći Kantona Sarajevo.

Ako ste se probudili nervozni, ništa neuobičajeno. Organizam reaguje na nagle promjene temperatura pa je raspoloženje na niskom nivou.

“Jutros sam jedva ustala staršno utječe, ali šta učiniti kad je sve uništeno oko nas, a to je razlog svemu”, “Zbog ovih promjena vremena teško je da znamo kako da se adekvatno obučemo. Ne znamo da li da obučemo zimsku ili proljetnu jaknu”, “To je kod nas normalno u ovom periodu. Morate se spremiti za više vremenskih perioda u toku dana”, kažu nam građani.

Iako mogi očekuju da će vrlo brzo skinuti zimske jakne, meteorolozi najavljuju narednih dana promjenjivo vrijeme. Zimska odjeća će nam još trebati.

Priredila: Džejna Mujagić.

n1