Rudari u Zenici održali proteste: Iz uprave još nema odgovora

Region

Sindikat radnika Rudnika mrkog uglja Zenica organizovao je jutros u tom gradu mirne proteste rudara koji traže isplatu svojih zarađenih plata. Okupljanje je završeno nakon što je iz Sindikata najavljeno da će sutra u svim rudnicima biti održan jednosatni štrajk upozorenja.

Prethodno je grupa rudara stupila u štrajk glađu, a proizvodnja u oba pogona od subote je obustavljena.

Rudari su protestovali pred sjedištem Gradske uprave Zenica, ali im se niko od nadležnih nije obratio. Po povratku u krug preduzeća predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić istakao je kako je već spremna odluka o organizaciji jednosatnog štrajka upozorenja u svim rudnicima, koji će biti realiziran sutra, u periodu od sedam do osam sati.

Odluka će biti dostavljena u Vladu FBiH, Elektroprivredu BiH i sve rudnike. Ta će odluka sutra biti realizovana. Ne bude li pozitivnih rezultata, a na osnovu te odluke, mi ćemo usaglasiti naše aktivnosti za prekosutra. Ono što je sigurno, ako ne bude rješenja danas ili najkasnije sutra do 15.00 sati, po pitanju isplate plate u Rudniku Zenica, mi ćemo se u četvrtak, sigurno, ponovo okupiti ovde u puno većem broju i jedan drugi karakter protestnog skupa biće održan na istim lokacijama na kojima su održani protestni skupovi danas”, najavio je Husić.

Najavio je i mogućnost organizacije generalnog štrajka u svim rudnicima u FBiH, jer, kako je kazao, neće ostaviti zeničke rudare same u borbi za svoja prava.

Husić je rekao da je “siguran da imaju elemente i argumente na osnovu kojih će u naredna 24 sata ovo pitanje razriješiti”.

Također, najavio je da će, “ako ih budu primorali, svih 6.000 rudara iz rudnika Koncerna EPBiH doći u Zenicu”.

Predsjednik Sindikata ZDRMU Zenica Elvedin Avdić zahvalio je svima koji su ih podržali te najavio da će predstavnici tog sindikata nastaviti jučer započeti štrajk glađu, a rudarima koji su dolazili na prozivke pred njihovu smjenu, nakon čega su se vraćali kućama, kazao je da od danas nemaju obavezu da se javljaju na prozivke.

Avdić je najavio kako se “neće povući, neće odustati od štrajka glađu, dok se sve ovo ne završi”.

Zahvalio je i svim rudarima na iskazanom dostojanstvu te pozvao one koji imaju želju da im se pridruže i u štrajku glađu. Rudari zahtijevaju uspostavljanje komunikacije kako bi se riješio njihov problem između vladajućeg društva EPBiH, menadžmenta preduzeća ZDRMU Zenica te Gradske uprave Grada Zenica, piše BHRT.

Na snazi je radnički neposluh zbog neisplaćene plate za februar i dva topla obroka koja im uprava nije u mogućnosti isplatiti zato što je Gradska uprava blokirala račun radi potraživanja neuplaćenih kamata.

radiosarajevo.ba