PREVIŠE ČIŠĆENJA MOŽE DA BUDE OPASNO! Dr Velicki O Simptomima: Jedan Sastojak Je OTROV Za TIJELO – Neki Završe I U BOLNICI

Zanimljivosti

PREVIŠE ČIŠĆENJA MOŽE DA BUDE OPASNO! Dr Velicki o simptomima: Jedan sastojak je OTROV za TIJELO – neki završe i u BOLNICI

Svi se dobro sjećamo savjeta brojnih stručnjaka i ljekara tokom pandemije korona virusa da redovno vodimo računa o higijeni, peremo ruke, čistimo prostor u kojem boravimo i provjetramo ga… Mikronska varijanta korona virusa, poznatija kao kraken, širi se po celom svetu, a sada je registrovan i u Srbiji, tako da su higijenske mere i dalje na snazi.

Međutim, koja je mera u dezinfekciji i čišćenju kuće, ali i koje su posledice prekomerne upotrebe hemikalija za RTS, objašnjava doc. dr Radmila Velicki iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Kao i u svemu, potrebna je mera, a ako čovek pretera, redovna higijena lako može da preraste u opsesiju. Kako stručnjaci primjećuju, to može negativno utjecati na naše psihičko i fizičko zdravlje.

Moguće nuspojave:

Prekomijerna upotreba dezinfekcionih sredstava može dovesti do pada imuniteta, respiratornih problema, oštećenja jetre i bubrega, dermatitisa i pojave takozvanih superbakterija, ističe za RTS Radmila Velicki iz novosadskog Centra za higijenu i humanu ekologiju.

Doktor navodi i primjer upotrebe etanola, koji može dovesti do iritacije kože i očiju, u težim slučajevima do oštećenja jetre i bubrega, depresije disanja, au najtežim slučajevima do zastoja srca. Prema njenim riječima, kao posljedica povremene i neracionalne upotrebe sredstava za dezinfekciju pojavljuju se takozvane superbakterije koje postaju trajnije i otpornije na djelovanje poznatih antibiotika.

“Sve češće ćemo naići na bakterije koje su naučile da razvijaju rezistenciju. Antimikrobna rezistencija je veliki problem na globalnom nivou. Nerazumnom upotrebom hemikalija to samo ubrzavamo”, rekao je Velicki za RTS.

Dr Velicki objašnjava da je neophodno izbegavati kombinovanu upotrebu dezinfekcionih sredstava različitog hemijskog sastava, jer to može dovesti do oslobađanja otrovnog gasa – hlora.

“Prema podacima Centra za kontrolu trovanja na VMA godišnje se hospitalizira oko 50 pacijenata zbog intoksikacije plinovitim hlorom, koja se najčešće javlja direktnim udisanjem opasnih para tokom održavanja higijene u malim kupatilima u kojima nema mogućnosti prirodna ventilacija“, ističe Velicki i podsjeća da uz preparate koje koristimo u domaćinstvu moramo pročitati deklaracije i detaljna uputstva za upotrebu.

Savjeti:

Ljekarka savjetuje da redovno provjetravamo prostorije u kojima boravimo, po mogućnosti prirodnim putem. Takođe ukazuje da je redovno održavanje neophodno ako se klima uređaji koriste za klimatizaciju.

“Neadekvatno održavani filteri u klima uređajima mogu biti leglo bakterija i virusa, a posebno su ugroženi ljudi s već postojećim respiratornim problemima, djeca, starije osobe i osobe s oslabljenim imunitetom. Čišćenje filtera kod kuće preporučuje se najmanje jednom godišnje , a u zdravstvenim ustanovama i češće“, zaključuje doc. dr Radmila Velicki iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine za RTS

(MONDO/RTS)