Priča o humanosti: Turski vojnik izuo čizme i poklonio ih preživjeloj žrtvi zemljotresa

Svijet

Na putu prekrivenom snijegom, vojnik je vidio žrtvu zemljotresa samo u čarapama, izuo je čizme i dao joj ih

Snimak humanog djela turskog vojnika, jednog od desetine hiljada koji su predano radili na pružanju pomoći žrtvama razornih zemljotresa na jugu Turske, počeo je kružiti društvenim mrežama, prenosi Anadolija.

Najdirljivija scena
Na snimku, koji je u ponedjeljak objavilo Ministarstvo nacionalne odbrane Turske, vidi se kako turski vojnik nailazi na preživjelog muškarca u zoni potresa i poklanja mu svoje čizme.

Snimak je u utorak počeo kružiti društvenim mrežama, a priča je podijeljena i na kineskim platformama Baidu i Weixin, koje imaju stotine miliona korisnika.

Na platformama se navodi da je riječ o „jednoj od najdirljivijih scena koje su se pojavile nakon katastrofe“.

Na putu prekrivenom snijegom, vojnik je vidio žrtvu zemljotresa samo u čarapama, izuo je čizme i dao joj ih – navodi se.

U ponedjeljak je Ministarstvo nacionalne odbrane objavilo snimak koji ima 1,3 miliona pregleda, a u opisu je pisalo:

– Turski vojnik se zakleo da će bez oklijevanja žrtvovati svoj život za ovaj narod i zemlju. Stoga, kada vidi da građanin na ulici nema cipele na nogama, ne ustručava se dati svoje čizme.

7.200 podrhtavanja tla
Zemljotres jačine 6,4 stepena po Rihteru pogodio je u ponedjeljak okrug Defne u turskoj provinciji Hataj, a tri minute kasnije, uslijedio je još jedan zemljotres magnitude 5,8, čiji epicentar je registriran u okrugu Samandag, također u provinciji Hataj. U njima je poginulo šest osoba, a povrijeđene su 562. Ovi zemljotresi su uslijedili dvije sedmice nakon dva razorna potresa sa epicentrom u provinciji Kahramanmaraš u kojima je život izgubilo najmanje 42.310 ljudi.

Turske vlasti su saopćile da je u protekle više od dvije sedmice na jugu Turske registrirano više od 7.200 podrhtavanja tla.

avaz.ba