Trenutak neopisive sreće: Muškarac koji je 11 dana bio pod ruševinama, po prvi put je vidio tek rođenu kćerku (FOTO)

Svijet

Otac je u petak prvi put upoznao svoju novorođenu kćerku nakon što je jedanaest dana proveo zarobljen pod ruševinama u zemljotresu u Turskoj.

Mustafa Avci (33) spašen je zajedno sa Mehmetom Ali Sakirogluom. Njih dvojica su ostali zarobljeni kada se srušio zdravstveni centar u Antakiji 6. februara, pošto su jugozapadna Turska i dijelovi Sirije razoreni u dva snažna zemljotresa.

Muškarci su čudom oslobođeni iz ruševina u petak, 261 sat nakon što se zgrada srušila na njih. Bez obzira na sve, preživjeli su dovoljno dugo da budu pronađeni i spašeni, i da Avci upozna svoju kćerku.

Slike iz bolnice pokazuju kako njegova supruga Bilge po prvi put pokazuje bebu Almile njenom ocu. Avci ljubi kćerkinu glavu, dok leži na bolničkom krevetu – još uvijek zakačen za raznu medicinsku opremu.

Nevjerovatni snimci njegovog spasavanja u provinciji Hatay pokazali su kako je mogao da razgovara telefonom dok je bio umotan u termo ćebe i nosio protezu za vrat. Na snimku se čuje kako uzbuđeno razgovara mobilnim telefonom sa svojim rođakom.

Fahri, kako si? – čuje se Avci kako pita, dok mu spasilac drži telefon uz lice.

Kako si moj dragi brate?

Čuje se rođak kako govori u nevjerici:

Brate? Gdje si?

Dobro sam. nemam problema. Mislim da sam u bolnici za obuku i istraživanje. Oni će me uputiti gdje god je pogodno. Nemam problema – kaže Avci čovjeku koji se čuje kako plače na drugom kraju telefona.

Šta rade moji roditelji? Jesu li svi spašeni? – pita Avci nesebično.

Svi su dobri. Čekaju te – odgovara rođak, dok Avci ljubi ruku spasiocu koji drži telefon i zahvaljuje mu.

Neka te Bog blagoslovi hiljadu puta, brate! Neka ti Bog uvek pomogne u nevolji – kaže on.

Mustafa Avci, 33, who was stuck under rubble for 261 hours, meets his daughter Almile for the first time and reunites with his wife Bilge, following the deadly earthquake, at a hospital in Mersin, Turkey February 17, 2023. Almile was born on the day of the earthquake. REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Hayat