Što se ovdje dogodilo? Objašnjenje ovih nadrealnih prizora je, zapravo, jako tužno…

Svijet

Zgrada u Adiyamani je doslovno pojela automobile parkirane u njezinoj blizini

Niz nevjerojatnih fotografija koje stižu iz potresom pogođenog područja u Turskoj svjedoče o katastrofalnoj gradnji tamošnjih zgrada. Katovi na mnogim zgradama su se složili jedan na drugi kao palačinke što je otvorilo niz pitanja o tome u kojoj su mjeri posljedice prirodne katastrofe pogoršane ljudskim propustima pri gradnji kuća, piše Slobodna Dalmacija.

Na Twitteru se tako dijeli i fotografija zgrade iz Adıyamana, koja je doslovno pojela automobile parkirane u njezinoj blizini. Donji kat se složio kao da je od kartona i spustio netaknute gornje katove na parkirane automobile. To se vjerojatno dogodilo jer u prizemlju nema dovoljno nosivih zidova koji su uklonjeni kako bi se otvorio prostor za trgovinu.

– Prozorsko staklo na zgradi nije se razbilo. To je doista nadrealno! Staklo je jače od temeljne konstrukcije – zgraža se jedan od komentatora na Twitteru.

Godinama stručnjaci u Turskoj upozoravaju da su mnoge nove zgrade nesigurne zbog sustavne korupcije i vladinih politika koje su dopuštale tzv. amnestije za izvođače koji su se oglušili o građevinske propise, a sve kako bi se potaknuo građevinski ‘boom’ i napunio proračun plaćenim kaznama. Oni bi platili kaznu i nastavili graditi.

jutarnji.hr